5,4-es erősségű földrengés volt csütörtök reggel

Nem érkezett segélyhívás az 112-es számra, és anyagi károkat sem jelentettek

A Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés volt csütörtökön reggel. A földrengés reggeli 6:50-kor következett be, és Háromszéken is érezhető volt.

A földfizikai intézet szerint a földmozgás 148,8 kilométeres mélységben történt. Epicentruma Brassótól 73, Bukaresttől 122 kilométerre volt.

A katasztrófavédelem jelentése szerint nem érkezett segélyhívás az 112-es számra a földrengés miatt, és anyagi károkat sem jelentettek.

Az automaikus regisztrációt követően az intézet szakértői kézi méréssel fogják megállapítani a földrengés pontos számadatait.

Két és fél éve nem volt ehhez hasonlóan erős földrengés Romániában. 2020. január 31-én 5,2-es erősségű földmozgást mértek Vrancea megyében.


Arafat: a hatóságok nem küldtek RO-Alert üzenetet a reggeli földrengésről

Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi osztályának (DSU) vezetője csütörtök reggel megerősítette, hogy a hajnali földrengés után nem érkezett segélyhívás az 112-es számra.

Arafat ugyanakkor közölte, hogy a hatóságok nem küldtek ki RO-Alert értesítést a telefonokra a földrengéssel kapcsolatban; az on-line médiában megjelent hírek valószínűleg a földrengésjelző telefonos alkalmazásokról szólhatnak.

Arafat tanácsokat is adott földrengés esetére: elsősorban ne hagyják el a lakást, ne menjenek ki a lépcsőházba, ne használják a liftet. Bújjanak asztal vagy gerenda alá. Tudatosítsák előre, hol vannak a lakás legvédettebb részei, ahova be lehet bújni a földrengés idejére. Ne pánikoljanak, és ne kezdjenek el telefonálni, mert ezzel csökkentik azok megmenekülési esélyeit, akik valóban bajban vannak. Ne üljenek autóba és ne induljanak el az utakon, mert ha a földrengés áldozatokkal jár, a forgalom a mentősök és a katasztrófavédelem gyors kiszállását akadályozza. ‘És amint már sokszor elmondtam, mindenki tartson a házában 72 órára elegendő tartalékot: vizet, gyógyszereket és elemmel működő rádiót’ – tette hozzá a katasztrófavédelem vezetője.

A földrengésre való felkészülésről a fiipregatit.ro oldalon lehet tájékozódni.

Csütörtök reggel 6:50-kor a Richter-skála szerinti 5,4-es erősségű földrengés volt Vrancea szeizmikus térségben, Buzău megyében. A földrengés Háromszéken is érződött.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: