Ifjúsági stratégia a fiatalok igényeire

A Hargita Megye Tanácsa Elemző Csoportja által kidolgozott ifjúsági stratégiáról tartottak közvitát a csíkszeredai megyeházán április 21-én, kedden.

A találkozón Borboly Csaba megyeelnök mellett jelen volt Ferencz S. Alpár, a megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke, a megyei tanács Elemző Csoportjának képviselői, ifjúsági szervezetek képviselői, Ferencz Angéla, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője és Réti Zsófia, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság aligazgatója.

Borboly Csaba beszédében kifejtette: a fiatalok igényei a médiakínálatnak, az internet-hozzáférésnek köszönhetően változtak az évek során, legyen szó szórakozásról, elhelyezkedésről stb. – Szükség van az oktatási rendszer reformjára, ezt bizonyítják a sikeres érettségik egyre rosszabbodó átlaga. Lehetőséget kell adni szakmák megtanulására, választ kell adni a migráció kérdésére – fogalmazta meg a legégetőbb problémákat Hargita Megye Tanácsának elnöke. A konzultációk annak a feltérképezésére szolgálnak, hogy a megyei tanács és a különböző intézmények hogyan tudják segíteni a fiatalokat, tette hozzá, illetve megemlítette a Youth in Action elnevezésű uniós projektet, amely a fiatalok igényeinek felmérését segítette.

Az összeállított stratégiát Dobos Erika, az Elemző Csoport vezetője mutatta be és elmondta, a konzultáció célja a dokumentum véglegesítése. A stratégia 1-es prioritási tengelye a társadalmi részvétel: többek között az önkéntesség népszerűsítése, az állampolgári ismeretek fejlesztése, a társadalmi problémák közösség-szintű tematizálása, a fiatalok érdekérvényesítő képességének erősítése, cserkész program, 2-es prioritási tengelye az aktív és minőségi szabadidő, ide tartoznak az infrastrukturális fejlesztések, sport, szórakozási lehetőségek fejlesztése, 3-as prioritási tengelye a kultúra és életmód, a kultúrafogyasztás, mint közösségi élmény, 4-es tengelye a nevelési és képzési programok, a nem formális képzési programok indítása, a munkahelypiac igényeinek feltérképezése. A stratégiát a fiatalok, a fiatalokat tömörítő szervezetek kell használják, emelte ki Dobos Erika.

Ferencz S. Alpár jónak ítélte meg a stratégiát, legfontosabb problémaként azt nevezte meg, hogy a közoktatás nem változik eléggé dinamikusan, ezért nem tud válaszolni a fiatalok igényeire. A megyei tanács oktatási szakbizottságának elnöke a megyei tanács és más szervezetek szerepét az iskola utáni programok szervezésében látja. Továbbá azt hangsúlyozta: a fiatalok ne divatszakmákat válasszanak, hanem váljanak szakértővé egy, számukra kedvelt területen. – A legfontosabb, hogy válaszoljunk a kor kihívásaira – zárta hozzászólását a pedagógus.

ifjusagi_kisujsag_cover

Bíró Barna Botond megyei tanácsos, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács alelnöke is gratulált a stratégia összeállításához, majd hozzátette, az egyes pontjaira cselekvési tervet kell kidolgozni. Úgy véli, főként a 16-24 év közöttiekra kell odafigyelni, őket kell leginkább segíteni az elhelyezkedésben. A stratégiát a fiatalok szemszögéből kell megközelíteni, hogy mi a jó nekik, az intézmények pedig a segítésnyújtásban tudnak szerepet vállalni, tette hozzá. Továbbá pozitív példákat kell bemutatni a fiataloknak a szakoktatás területéről ahhoz, hogy kedvet kapjanak hozza, mondta.

A folyamatosan változó igényeket hangsúlyozta Kozma István megyei tanács, a Csík Terület Ifjúsági Tanácsának elnöke, éppen ezért értékelte pozitívan a stratégia kidolgozását megelőző konzultációsorozatot. Javaslata szerint térségenként működhetnének irodák a fiatalok tájékoztatására, segítésére.

Réti Zsófia, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság aligazgatója az önkéntes programok népszerűsítésének, az idegen nyelvek ismeretének fontosságát hangsúlyozta. Véleménye szerint a megyei tanács Elemző Csoportja által kidolgozott stratégia illeszkedik az országos stratégiába is, ezért gratulált az összeállított anyaghoz. A migráció kérdése kapcsán is kifejtette meglátását, miszerint a fiatalok visszafogadására kell leginkább felkészülni, mert fiatalon kalandvágyból mennek el, de ha hazatérés után ismét a kiutazás mellett döntenek, az már valószínűleg végleges döntés.

Ferencz Angéla abban látja a problémát, hogy kevés az innovatív helyzet, amely felkelti a fiatalok érdeklődését. A stratégia gyakorlati hasznához számos tevékenységet össze kell vele hangolni, mint például az intézmények pályázati kiírásait, tette hozzá.

A stratégiát elfogadása előtt ismételten közvitára bocsátották A közigazgatási döntéshozatalok átláthatóságára vonatkozó 52/2003. számú törvény 7. cikkének előírásai értelmében.

Kérem ossza meg ismerőseivel: