55 hektárnyi száraz növényzet égett le a hétvégén Hargita megyében

Őrizetlenül hagyott tarlótüzek okoztak károkat

Összesen mintegy 55 hektárnyi száraz növényzet égett le a hétvégén Hargita megyében, ahol 15 tarlótűzhöz hívták ki a tűzoltókat.

Csak az elmúlt három napban Maroshévízen (Topliţa) három, Csíkszeredában öt, Gyergyótölgyesen (Tulgheş), Csíkszentgyörgy községben (Ciucsângeorgiu), Gyergyószentmiklóson, Ditróban (Ditrău), Székelyudvarhelyen, Csíkszentlélek (Leliceni) községben és Bikafalván (Tăureni) pedig egy-egy esethez riasztották a katasztrófavédelmet – tájékoztat közleményében az intézmény.

A szakemberek szerint az elmúlt években szokássá vált a lakosság körében, hogy a földeken, kertekben, gyümölcsösökben égetéssel próbálnak megszabadulni a növényi maradványoktól, különféle hulladékoktól, és sokszor felügyelet nélkül hagyják a tüzet.

“Ezúttal is több esetben fennállt a veszély, hogy a lángok átterjednek a közeli erdőre vagy gazdaságokra, csak a tűzoltók gyors közbelépésének köszönhető, hogy ez nem következett be, és így jelentősen kisebb mértékű kár keletkezett” – áll a közleményben.

Néhány nappal ezelőtt Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus felhívást intézett a lakossághoz, hogy ne gyújtsák fel a száraz növényi maradványokat, ugyanakkor felszólította a környezetvédelmi ügynökséget, a környezetvédelmi őrséget és a katasztrófavédelmi felügyelőséget, magyarázzák el az embereknek, milyen veszélyekkel jár a tarlóégetés.

Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: