6 ezrelék fölött csak a beoltottak és a betegségből kigyógyultak vehetnek részt bizonyos tevékenységeken

Kötelezővé válik a kültéri maszkviselés is

Határozatban fogadta el szombaton a kormány az új járványügyi intézkedéseket, amelyek kimondják, hogy azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 6 ezreléket, bizonyos tevékenységekben csak a beoltott vagy a COVID-19-en átesett személyek vehetnek részt – közölte Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője.

A kormányhatározat szombaton jelenik meg a Hivatalos Közlönyben.

Arafat felhívta a figyelmet, hogy 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta fölött bizonyos tevékenységeken már nem vehetnek részt azok, akik csak negatív koronavírus-teszttel tudják igazolni egészségügyi állapotukat.

A kérdéses tevékenységeken, 6 ezrelékes fertőzöttségi arány fölött azok vehetnek részt, akik legalább 10 napja megkapták az oltás második adagját, illetve azok, akiknél több mint 15, de kevesebb mint 180 napja mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Esküvőket és keresztelőket a 6 ezrelékes incidencia fölötti településeken csak a terem befogadóképességének maximum 50%-os kihasználásával lehet szervezni, és csak olyan emberek vehetnek részt ezeken, akik be vannak oltva, illetve, akik átestek a betegségen, és a koronavírus kimutatásától nem telt el több mint 180 nap. A résztvevők megengedett maximális száma 200.

A sportvetélkedők zárt és nyílt téren egyaránt csak a terem vagy terület befogadóképességének 50 százalékos kihasználásával bonyolíthatók le, és csak az említett két kategóriához tartozó személyek vehetnek részt rajtuk. A nézők között 1 méteres távolságot kell biztosítani, és minden nézőnek maszkot kell viselnie.

A mozik, előadótermek, koncerttermek szintén nézőterük kapacitásának 50 százalékával működhetnek, és kizárólag beoltottakat vagy betegségből kigyógyultakat fogadhatnak. A nézőknek itt is maszkot kell viselniük. Ugyanez érvényes a szabadtéri művészeti, kulturális rendezvényekre, előadásokra is.

A sport- és rekreációs kültéri tevékenységeket maximum 10 fős csoportokban szabad végezni 6 ezrelék fölötti településen, ha a csoport tagjai nem élnek egy háztartásban.

Arafat azt is elmondta, hogy a 12 év alatti gyerekekre nem érvényesek ezek a korlátozások.


Kötelezővé válik a kültéri maszkviselés 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta fölött, de lesznek kivételek

Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi ráta meghaladja a 6 ezreléket, kültéren is kötelezővé válik ismét a maszkviselés – mondta szombaton Raed Arafat.

Az országos katasztrófavédelem vezetője hozzátette, a szabály alól kivételt képeznek majd azok, akik szabadtéri sporttevékenységet végeznek.

Az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium erre vonatkozó közös határozata várhatóan hétfőn jelenik meg.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: