Készülnek a 6. Vásárhelyi Forgatagra

Megmutatni értékeinket!

Színes programokkal készülnek a 6. Vásárhelyi Forgatagra a marosvásárhelyi kulturális intézmények 

Soós Zoltán főszervező, a Maros Megyei Múzeum igazgatója már az elején hangsúlyozta, hogy a múzeumnak minden évben nagyon fontos, hogy jelen tudjon lenni és részt tudjon vállalni a marosvásárhelyi magyar kulturális napok programjában, hiszen itt meg lehet mutatni azokat az értékeket, amelyekkel a város rendelkezik. A múzeum több olyan kiállítással, kiemelt programmal jelentkezik a Forgatagon, amely országos szintű jelentőséggel is bír.

forgatag-logo„Az egyik fontos kiállítás a Modern magyar művészeti galéria, amelyet idén újranyitottunk, újabb képekkel bővült, és a kiállító felület is nagyobb lett. A másik fontos képzőművészeti projekt, amely a múlt évben indult el, az a Kereszteződések képzőművészeti pályázat és kiállítás, amelyen fiatal (20 és 40 év közötti) képzőművészek vehetnek részt. Idén közel megduplázódott a jelentkezők száma, míg tavaly 26, ebben az évben 48 jelentkező nyújtott be munkát a felhívásra az ország minden részéről, ami jelzi azt, hogy óriási a hiány az országban az ilyen jellegű felhívásokból. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ez a pályázat jelenleg Romániában az egyik legjelentősebb fiatal művészeknek dedikált pályázat. Sikerült is egy fontos bukaresti kereskedőházat támogatónak megszereznünk, így segítségükkel három-négy fiatal művészt tudunk segíteni.” A pályamunkák zsűrizése még tart, de nemsokára kiderül, hogy hány munkát állítanak majd ki a Vásárhelyi Forgatagon, az Art Nouveau galériában. A kiállításmegnyitó augusztus 31-én, pénteken lesz, ahol több alkotást is díjaznak majd. Idén egy irodalmi programmal egészül ki ez a rendezvény, költőket kértek fel arra, hogy a munkákból inspirálódva írjanak verseket, amelyhez még zenei aláfestés is lesz. Soós Zoltán elmondta, új helyszínként lép be idén az Enescu utca, a Művészetek utcája, és ezzel a Kultúrpalota melletti tér immár szerves része lesz a Forgatag helyszínének.

A már hagyományos programpont, amelyet a Maros Megyei Múzeum és a Marosszéki Íjászok Egyesülete közösen szervez, vagyis az íjászverseny idén sem marad el, szombaton, a Várba várnak minden érdeklődőt.

A Tékaforgatag keretében már hagyománnyá vált, hogy megszervezésre kerül a Történelmi könyvek vására, és ez ebben az évben sem marad el, jelentette be Lázok Klára, a Teleki Téka osztályvezetője.

Kedden, augusztus 28-án indul a Tékaforgatag. Első két nap 11 órától színes történetekkel tarkított vezetett sétákon lehet részt venni Bányai Réka vezetésével, ahol olyan helyekre is be lehet kukkantani majd, ahová egyébként nem. A könyvvásár csütörtökön 15 órától rajtol a Téka udvarán, ahol tíz erdélyi kiadó és antikvárium könyveiből lehet majd szemlézni. A megnyitót a Te még olvasol? Miért? címet viselő beszélgetés követi, ahová azokat a vásárhelyi személyiségeket hívták meg, akiknek olvasásnépszerűsítő projektjeik vannak. Számos könyvbemutatóval is készülnek, irodalmi könyvek, marosvásárhelyi kiadók könyvei és ismeretterjesztő könyvek is lesznek majd terítéken, illetve csütörtökön Vásárhelyi villanások címmel Szotyori Anna művésznő vásárhelyi metszeteit mutatják be. Ez a kiállítás a Forgatag után még két hétig lesz látogatható a Teleki Tékában. „Újdonság a Téka olvasó kuckója, amelyet a Ligetben rendezünk be, a Téka sátorban. Ez egy olyan hely lesz, ahová bárki betérhet, ledőlhet, választhat az ottlevő könyvespolc kínálatából és akár el is vihet magával egy könyvet, ha megtetszik neki.” Lesz még tékás gyerekfoglalkozás kicsiknek pénteken délelőtt a Téka udvarán, majd délutántól már a Ligetben kell keresni a tékásokat, ahol különböző foglalkozások, könyves matatás is lesz.

09 sajtotajekoztato

Portik Vilmos főszervező arról számolt be a sajtónak, hogy vásárhelyről elszármazott, karrierjükben sikeres embereket is sikerül hazahívni a 6. Vásárhelyi Forgatagra. Itt lesz például Bölöni László, Zsigmond Barna Pál Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának korábbi főkonzulja, országgyűlési képviselő, és Vincze Lóránt FUEN elnök is. „Politikai vonatkozásban el kell még mondanom, hogy a Forgatagot kezdetektől támogató Nemzetpolitkáért felelős államtitkárság részéről érkezik Marosvásárhelyre Potápi Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Brendus Réka főosztályvezető asszony, a Bethlen Gábor Alap vezérigazgatója, Erdélyi Rudolf is pozitívan jelzett meghívásunkra, illetve Latorcai János országgyűlési alelnök is velünk lesz a Magyar Állami Népi Együttes előadása során.”

A Bolyai sportpályára is ki lehet látogatni ebben az évben is, hiszen ott sportolimpiát szerveznek a Bolyai egykori végzettjei. „A sportolimpia a családokat célozza meg, és kifejezetten arra számítanak, hogy a sport, a családi programok iránt érdeklődők ki fognak látogatni a Bolyai sportpályára is a Forgatag alatt. S ha már sport, azt is meg kell említenem, hogy a focibajnokság is bővül, amelyen minden eddiginél több résztvevő csapatra számíthatunk az idei Forgatagon.” – közölte Portik Vilmos főszervező, aki érdekességképpen elmondta, úgy tűnik, az idei lesz a legköltségesebb Forgatag, mert két olyan grandiózus produkció is helyet kap a programban, amely több száz embert mozgat meg. A Vásárhelyi Forgatag meghívottjai több mint 750 vendégéjszakát fognak itt tölteni, és a szervezők bőven több mint ezer étkezést biztosítanak azoknak a szereplőknek, akik a programot gazdagabbá, színesebbé teszik.

Molnár Imola programfelelős zárásképpen arról beszélt, hogy Kilyén Ilka színművésznő már kezdetektől fogva támogatója a Forgatagnak, és idén két, istenes versekből összeállított előadása is lesz kedden illetve vasárnap. Ugyanakkor idén első alkalommal a Kamaszok ifjúsági színjátszó csoport is bekapcsolódott a Forgatagba, és arra tesznek próbát, hogy ők meg tudják-e mozdítani azt a korosztályt, saját korosztályukat, akiket nagyon nehéz megszólítani. Egy zenés-verses műsorral illetve egy prózai előadással készülnek.

A 6. Vásárhelyi forgatag részletes programját a szervezők ígérete szerint egy-két héten belül már böngészni lehet a Forgatag internetes oldalán, a www.forgatag.ro oldalon, de addig is folyamatosan frissül a weboldaluk.

Kérem ossza meg ismerőseivel: