60 napra eltiltották hivatala gyakorlásától

Munkatársait és választóit bátorította Sepsiszentgyörgy ideiglenesen eltiltott polgármestere

    Munkatársait és választóit bátorította csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, akit aznap 60 napra eltiltott hivatala gyakorlásától a korrupcióellenes ügyészség (DNA).
    Rámutatott: nem fogalmaztak meg korrupciós vádat ellene, a DNA a számvevőszék két évvel korábbi vizsgálatához hasonlóan csak azt feltételezi – szerinte tévesen – hogy nem rendeltetésszerűen használt fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál (EBRD) leszerződött infrastruktúra-fejlesztési kölcsönt.
    Elmondása szerint a 2010-ben leszerződött hitel kevesebb mint felét sikerült eddig elkölteni, és az EBRD a számvevőszéki vizsgálat alkalmával is jelezte, hogy a pénzt rendeltetésszerűen hasznosították, egyetlen centet sem lehetett elkölteni a hitelező jóváhagyása nélkül. A polgármester megjegyezte, hogy az ügyészségi vizsgálat nyomán a város valószínűleg elesik a megkérdőjelezett fejlesztésektől, mert a kölcsön további részleteit már nem fogják tudni lehívni.
    A polgármester feltételezése szerint a hatóságok csak azért feltételeznek szabálytalanságot, mert az EBRD egy Romániában újszerű közberuházási módszert kezdeményezett, amellyel a számvevőszék korábban nem találkozott. Sepsiszentgyörgy volt az első önkormányzat Romániában, amely ilyen típusú szerződést kötött az EBRD-vel. Megjegyezte: másodikként a később államfővé választott Klaus Iohannis polgármester vezette Nagyszeben kötött ilyen hitelszerződést.
    Az ellene elrendelt hatósági felügyeletre utalva elmondta, legalább 60 napig nem lesz lehetősége munkatársaival találkozni, de azt üzeni nekik: ne bizonytalanodjanak el, tudja, hogy tisztességes emberek, és arra kéri őket, hogy távollétében kétszer akkora odaadással dolgozzanak közösségükért, mint ahogy az előző években tették. Hozzátette: fizetés nélküli szabadságot vesz ki, mert nem tartja tisztességesnek, hogy fizetést vegyen fel, ha nem dolgozhat meg érte.
    A városvezető a sajtóértekezleten is megerősítette: amennyiben az ügyészeket az igazság érdekli, nyugodtan alszik. Ugyanakkor – a DNA székelyföldi városvezetők ellen indított eljárásaira utalva – megjegyezte: “a levegőben volt”, hogy Gyergyószentmiklós és Csíkszereda után Sepsiszentgyörgyön is “történni fog valami”.
    Antal Árpád köszönetet mondott a sepsiszentgyörgyieknek és mindazoknak, akik kiálltak mellette, biztosította őket, hogy számíthatnak rá, majd hozzátette: további közéleti szerepvállalásáról a következő napokban, hetekben fog dönteni.
    Újságírói kérdésre válaszolva Antal Árpád elismerte: valószínűleg ellehetetlenítené számára a polgármesteri tisztség ismételt megpályázását, ha a 60 napon túl meghosszabbítanák eltiltását. Romániában június 5-ére tűzték ki az önkormányzati választást.
    A DNA Bukarestből érkezett ügyészei szerda reggel tartottak házkutatást Antal Árpád, valamint több sepsiszentgyörgyi városházi alkalmazott lakásán és irodájában. A polgármestert Bukarestbe szállították, ahol csütörtök hajnalig tartott a kihallgatása, majd a DNA 60 napra felügyelet alá helyezte, és eltiltotta hivatala gyakorlásától.

Baranyi László/MTI
Címfotó: facebook/antalarpadandras

Kérem ossza meg ismerőseivel: