762-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Romániában

A legutóbbi jelentés óta 186 új esetet jegyeztek

Románia területén 762 személynél igazolták eddig a laboratóriumi vizsgálatok a koronavírus jelenlétét, nyolc fertőzött meghalt – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A legutóbbi jelentés óta 186 új esetet jegyeztek.

Az új fertőzöttek 4 és 85 év közöttiek.

A fertőzöttek közül 79-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, közülük 53-at Temesváron, 19-et Bukarestben, hármat Craiován, kettőt Konstancán, egyet-egyet Iaşi-ban és Kolozsváron.

Keddig nyolc halálos áldozata volt a koronavírusnak Romániában, valamennyien más betegségekben is szenvedtek.


Ez idáig 154 ügyben indítottak eljárást az illetékes belügyi szervek a betegségek leküzdésének meghiúsítása gyanújával – közölte kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A csendőrség és a rendőrség ugyanakkor 903 bírságot rótt ki az otthoni elkülönítés vagy a karantén szabályainak megszegése miatt.

Emellett a határrendészet négy ügyben összesen 18 személy ellen indított eljárást hamis nyilatkozattétel miatt.

A GCS ismét felhívja a polgárok figyelmét, hogy kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról, ugyanakkor emlékeztet, hogy a 0800.800.358-as zöldszámon is kérhetnek információkat. A zöldszám nem sürgősségi szám, ez csak a tájékoztatást szolgálja – nyomatékosítják.

A külföldön élő román állampolgárok a +4021.320.20.20 számon érdeklődhetnek a témáról.

Március 23-áig összesen 160.233 koronavírusos esetet jegyeztek Európában. A legtöbb koronavírusos beteg Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban van.


48 külföldön élő román állampolgárt diagnosztizáltak koronavírussal, közülük nyolcan meghaltak – tájékoztatott kedden a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Az elhunytak közül heten Olaszországban, egy személy Franciaországban vesztette életét.

A diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok által szolgáltatott adatok alapján ez idáig 48 külföldön élő román állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, közülük 36-an Olaszországban, négyen Spanyolországban, ketten Namíbiában, ketten Indonéziában fertőződtek meg, egy-egy személy pedig Tunéziában, Írországban, Luxemburgban és Franciaországban betegedett meg.


A 2-es számú katonai rendelet érvénybe lépése óta már 226 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elszigetelődésre vonatkozó előírásokat – közölte hétfőn a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Négy, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket.

Eddig 762 személyt diagnosztizáltak koronavírussal Romániában.


Az egészségügyi minisztérium adatai szerint 103 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal országszerte.

A 103 bizonyítottan fertőzött egészségügyi dolgozó közül 43 orvos (közülük 27-en Suceaván), 45 asszisztens (30-an Suceaván), 14 ápoló (13-an Suceaván) és a takarítózemélyzet egy tagja.


Több mint 1700 személyt bírságoltak meg a rendfenntartó erők az este 10 órától reggel 6 óráig érvényes kijárási tilalom megszegése miatt a katonai rendelet életbe lépésének első éjszakáján.

Országos szinten 1741 személyt azonosítottak az utcákon és bírságoltak meg az intézkedés be nem tartása miatt hétfő este 10 óra és kedd reggel 6 óra között. További 22 személyt amiatt büntettek meg, mert nem tartották be az otthoni karanténra vonatkozó intézkedést, tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság (IGPR).

Az intézményes karantént elhagyó személyeket nem azonosítottak a rendfenntartó erők az említett időszakban.

A 2-es számú katonai rendelet értelmében azok a lakhelyi elkülönítésbe küldött személyek, akik elhagyják lakásukat az illetékes hatóságok engedélye nélkül, magas kockázati tényezőt jelentenek az új koronavírus terjesztése szempontjából és a rendfenntartó erők intézményes karanténba viszik és őrizet alá helyezik őket.

Az intézményes karantént az illetékes hatóságok engedélye nélkül elhagyó személyeket pedig újabb 14 napos karanténba helyezik.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: