7726 koronavírusos megbetegedést jelentettek az elmúlt héten

16 elhalálozást jelentettek június 27-e és július 3-a között

A június 27-e és július 3-a közötti időszakban 7726 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában – közölte hétfőn az egészségügyi minisztérium.

Az elmúlt héten az esetek száma csaknem megkétszereződött a június 20-a és 26-a közötti időszakhoz viszonyítva, amikor 3974 megbetegedést jegyeztek.

A tárca tájékoztatása szerint 1307-en újrafertőződött betegek, nekik az első megfertőződéstől számított 90 nap után lett ismét pozitív a tesztjük.

Június 27-e és július 3-a között 18.076 RT-PCR tesztet végeztek el, és 56.678 antigén gyorsteszt eredményét dolgozták fel.

A járvány elejétől összesen 13.206.001 koronavírusteszt eredményét dolgozták fel és 10.336.695 antigén gyorstesztet végeztek.

Az új esetekkel 2.927.187-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma.

A 14 napra számolt fertőzöttségi mutató 0,31.

Az igazolt új megbetegedések mellett 375 fertőzött személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje.


16 elhalálozást jelentettek június 27-e és július 3-a között

922 személyt kezelnek kórházban Covid-19-cel – jelentette hétfőn az egészségügyi minisztérium.

Intenzív terápiás ellátásra 52 beteg szorul, közülük 25-en oltatlanok.

A kórházban kezelt páciensek között 125 kiskorú van, egyiküket az intenzív terápián ápolják.

A június 27-e és július 3-a közötti időszakban 16 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés.

A 16 elhalálozott közül 11 férfi, 5 nő. Egy személy a 60 és 69 év közötti korosztályhoz tartozott, kilencen 70 és 79 év közöttiek voltak, hat beteg életkora pedig meghaladta a 80 évet.

Valamennyien más betegségekben is szenvedtek.

Ezzel 65.755-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma Romániában.


Rafila szerint a koronavírus-járvány újabb hulláma augusztusban érheti el a csúcspontját

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint Romániában a SARS-CoV-2 fertőzések újabb hullámának csúcspontja az augusztus 14-e és 21-e közötti időszakra tehető, két héttel később, mint az Európai Unió többi részén.

A miniszter hétfői sajtótájékoztatóján rámutatott, a június 27-e és július 3-a közötti héten 7726 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, amely csaknem kétszerese az egy héttel korábban jegyzettnek.

Rafila szerint két forgatókönyv lehetséges a járvány evolúciója szempontjából. Az első szerint az új fertőzési hullám augusztus 7-e és 10-e között éri el csúcspontját, a második szerint pedig augusztus végén, szeptember elején. A becslések szerint napi 10.000 esetre lehet számítani.

‘Más országok esetében az a feltételezés, hogy a hullám csúcspontja Európában valahol július végén lesz. Az Európai Unió többi része és Románia között körülbelül két hét különbség van ezen a téren, emiatt egy valószínűsíthető forgatókönyv szerint a csúcs augusztus 14-e és 21-e között lesz, de ezek pusztán tájékoztató jellegű adatok, nem jelentenek semmiféle kötelezettséget, mert senki sem tudhatja pontosan, hogy mi fog történni. Olyan vírusról beszélünk, amely nagyon változékony, és amelynek fő jellemzője az elmúlt évben a fertőzőképesség változása volt. Szerencsére, a patogenitás csökkenésével’ – fejtette ki Rafila.

Hozzátette, az omikron-variáns továbbra is domináns, és a BA.5-alvariáns is megjelent már, amelynek fertőzőképessége nagyobb, de bizonyítékok arra nincsenek, hogy súlyosabb megbetegedést okozna. Gyakoriak a BA.5 alvariánssal való újrafertőződések, beleértve azokat a személyeket is, akik az omikron-törzs egy másik alvariánsával fertőződtek meg korábban – mutatott rá.

Az elmúlt 90 napban Romániában mintegy 20%-ban fordult elő újrafertőződés. Rafila megjegyezte, hogy a január-februári hullám óta körülbelül öt hónap telt el, és a három dózissal beoltottak többsége esetében legalább hat hónap telt el a szérum beadása óta.

‘Egyértelmű, hogy az omikron BA.5 alváltozata fertőzéseket okoz a beoltottakban és a betegségen már átesettekben egyaránt. Tehát a következő időszakban az esetszámok növekedésre számítunk, de pontos jóslásokba nem tudunk bocsátkozni’ – szögezte le az egészségügyi miniszter.


Rafila: újra megnyitjuk a Covid tesztelési központokat; a védőmaszk viselése javasolt a zárt terekben

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter hétfőn kijelentette, ismét meg fogják nyitni a koronavírus tesztelési központokat, amelyek főként a hétvégeken működnének.

A tárcavezető hétfőn tartott sajtótájékoztatóján számolt be erről, figyelembe véve, hogy az elmúlt héten jegyzett koronavírusos esetek száma (7726) szinte kétszerese volt az egy héttel korábban regisztráltnak.

A miniszter megemlítette azt is, hogy a szakemberek továbbra is javasolják a védőmaszk használatát zárt térben, és hangsúlyozzák a kézhigiénia és a helyiségek gyakori szellőztetésének fontosságát. Hangsúlyozta azonban, hogy ezek az intézkedések nem kötelező jellegűek, csak ajánlások.

Javasolják továbbá, hogy a helyi önkormányzatok rendszeresen fertőtlenítsék a tömegközlekedési eszközöket, és szellőztessék a közhivatalok helyiségeit. Ez utóbbi az egyik leghatékonyabb módszer a vírus terjedésének csökkentésére, és ‘pénzbe sem kerül’ – mutatott rá Rafila.

Hozzátette, hogy a múlt hét óta folytat már megbeszéléseket a közegészségügyi igazgatóságokkal a fertőzések számának esetleges növekedéséről, a fertőzöttek kórházi elhelyezésének biztosításáról, beleértve azokat a pácienseket is, akik más betegségek miatt is ellátásra szorulnak.

Nyomatékosította, hogy az esetszámok növekedése ‘semmilyen módon nem befolyásolhatja a lakosság egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférését’.

Azt is elmondta, hogy a kórházigazgatók elrendelhetik a védőmaszk használatát az intézményben a nozokomiális fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében.

Rafila szerint a koronavírusos betegek állapotát felmérő járóbeteg-ellátó központokban elegendő mennyiségű antivirális (Favipiravir, Molnupiravir, Remdesivir) gyógyszer, illetve monoklonális antitest van raktáron.

A miniszter szerint az oltás felvétele továbbra is javasolt a veszélyeztetett személyeknek.

Rámutatott, érdeklődéssel várják, hogy a rekombináns mRNS-technológiát alkalmazó két vakcinagyártónak sikerül-e hozzáigazítania termékeit az omikron-törzshöz, és hogy ezek valóban képesek lesznek-e csökkenteni a vírus terjedését.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: