8. Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál

Virtuózok Gyergyószentmiklóson!

A Harmonia Cordis Egyesület április 13–18. között szervezi meg a 8. Terra Siculorum Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivált. A rendezvény koncertjei – az elmúlt évekhez hasonlóan – idén is négy székelyföldi városban zajlanak:  Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön. Az előadók közül kiemelnénk mind a négy városban fellépő Girán Pétert, a magyarországi Virtuózok tehetségkutató döntősét.

A koncertekre a belépés ingyenes.

A rendezvény koncertjeit és a versenyeket élőben közvetítik az egyesület weboldalán: www.harmoniacordis.org.

Új kezdeményezés a klasszikusgitár on-line rádió, amely egyedülálló egész Európában – a fesztiválok hangulatát igyekszik felidézni, és becsempészni azt a zenekedvelők otthonába.   A fesztiválokon rögzített hanganyag hallható a rádióba, így népszerűsítve a klasszikusgitár-darabokat, előadóikkal együtt. A www.harmoniacordis.org/radio címen hallgatható a rádió.

A FESZTIVÁL KONCERTPROGRAMJA

Gyergyószentmiklóson, a Művelődési Házban

2015. április 13., hétfő 19 óra

PAULIKOVICS Pál (A)

Paulikovics Pál Budapesten született. Gitártanulmányait  Weimarban és Salzburgban végezte,  Roland Zimmer és Monika Rost irányításával. Számos nemzetközi verseny díjazottja (Alexandria, Lome, Walcourt, Castro Urdiales, Párma stb.).

Koncertturnéi során fellépett Európa nagyvárosaiban, együttműködik több neves magyarországi és külföldi CD-kiadóval.

2015. április 14., kedd 19 óra

GIRÁN Péter (H)

Girán Péter 1994-ben született Pécsett, Magyarországon. Nyolc évesen kezdett el gitározni. Tizenegy évesen vett részt először gitárversenyen, ahol első díjat nyert a saját korcsoportjában. Azóta számos hazai és nemzetközi verseny díjazottja. Az elmúlt két évben három első díjat nyert a Szegedi nemzetközi gitárfesztivál gitárversenyén, valamint a Kárpát-medencei nemzetközi gitárversenyen, Budapesten (az utóbbin két korcsoportban indult, és mindkettőben első díjat nyert). Szerepelt már meghívottként például a Balatonfüredi gitárfesztiválon, a Szegedi gitárfesztiválon és a Marosvásárhelyi gitárfesztiválon. 2012 óta Szegeden tanul, Pavlovits Dávid professzorral.

2015. április 15., szerda 19 óra

S.W.A.T. Guitar Ensemble (H)

A S.W.A.T. Guitar Ensemble 2013-ban alakult Szegeden azzal a céllal, hogy Hartl Bence azonos című gitárkvartettjét színpadra állítsák. A tagok azóta fokozatosan bővítik a repertoárt és aktívan koncerteznek. Műsorukon kortárs művek mellett saját átirataik és ritkán játszott darabok szerepelnek. Felléptek a Művészetek Palotájában, a Fészek Művészklubban, az Óbudai Társaskörben, a Szegedi Vántus Kortárszenei Napokon, az Ars Sacra Fesztiválon, a Győri Zsinagógában és több budapesti és szegedi helyszínen. Részt vettek összművészeti projektekben is: 2013-ban a Khiméra Humán Labor Szeged kortárs irodalmi estjén működtek közre, 2014 nyarán pedig Lévay Jenő Munkácsy-díjas képzőművész készített installációt zenéjükhöz.

A S.W.A.T. Guitar Ensemble tagjai: Cserenyec Dóra, Gaál István, Hartl Bence, Lőrincz Dávid és Szakonyi Viktor.

A fesztivált felkarolta és támogatja a Székelyudvarhely, Csíkszereda, Gyergyószentmiklós és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala.

 

gitar_kisujsag_cover

Kérem ossza meg ismerőseivel: