85%-ig terjedő progresszív adóval sújtják a 7001 lej fölötti nyugdíjakat

A képviselőház döntő házként szavazta meg a jogszabályt

Megszavazta a képviselőház szerdai ülésén az Adótörvénykönyv olyan értelmű módosítását, amely szerint 85%-ig terjedő progresszív adóval sújtják a 7001 lej fölötti nyugdíjakat.

A tervezetet 307 képviselő támogatta, egy ellene szavazott.

A Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közös módosító javaslata értelmében a 2000 lej alatti nyugdíjak adómentesek lesznek, a 2000 és 7000 lej közötti nyugdíjak esetében 10 százalékos adót vetnek ki a 2000 lejt meghaladó összegre, míg a 7001 lejt meghaladó nyugdíjak esetében 85 százalékkal adózzák meg az ezt a küszöböt meghaladó összeget.

A tervezetet a szenátus már 2019-ben hallgatólagosan elfogadta.

Alfred Simonis, a PSD frakcióvezetője külön kérte, hogy ‘az alkotmányossági problémák elkerülése végett’ a kimondottan a parlamenti képviselőkre vonatkozó cikkelyről ismét szavazzanak a két ház csütörtöki, együttes ülésén, ugyanis a szenátorok és képviselők statútumát csak ez a fórum módosíthatja.

Claudiu Năsui, az USR képviselője emlékeztetett: pártja már három évvel ezelőtt javasolta a különnyugdíjak eltörlését, amely egyébként is ‘lopásnak’ minősült, amelyet a PSD és a PNL együttműködése tett lehetővé.

Lia Olguţa Vasilescu rámutatott: a progresszív adózás bevezetése alkotmányos és összhangban van a nyugdíjtörvénnyel.

Florin Roman, a PNL alsóházi csoportjának vezetője azzal hozta összefüggésbe a pártok között a különnyugdíjak megadóztatásáról szóló egyezség létrejöttét, hogy ‘megújult’ a parlamenti frakciók vezetősége, és ‘valamivel fiatalabb’ emberek kerültek döntési helyzetbe. ‘Ma van a fehér szerda, amikor a parlament visszanyerte a románok bizalmát’ – jelentette ki Roman.

Victor Ponta, a Pro Románia vezetője emlékeztetett: ő korábban felhívta USR-s kollégái figyelmét, hogy a PSD-sek ‘átverik őket’, mert a különnyugdíjak eltörlése alkotmányellenes, és az ‘egyetlen korrekt eljárás’ az a modern államokban széles körben alkalmazott bal-közép módszer, hogy progresszív adókulcsot vezetnek be.

Csoma Botond RMDSZ-képviselő felidézte: az RMDSZ mindig támogatta a speciális juttatások eltörlését, de a különnyugdíjak mindezidáig csak a politikai harc részét képezték, a pártok nem voltak érdekeltek a probléma megoldásában. ‘Örülök, hogy ma konszenzusra jutottunk és elfogadtunk egy határozatot, amely iránt széleskörű érdeklődést mutat a román társadalom’ – jelentette ki Csoma.

Petru Movilă, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője azt mondta: pártja már 2016-ban benyújtott egy hasonló módosító javaslatot, amely azonban ‘soha nem került a plénum elé’.

Varujan Pambuccian, a kisebbségek csoportjának vezetője kifejtette: ilyen jellegű juttatások az egész világon vannak, és ‘ennek jó oka van’, azonban a Romániában kialakult hatalmas eltérések miatt ‘abszolút egyetértenek’ a különnyugdíjak progresszív megadóztatásával.

A függetlenek nevében felszólaló Adrian Dohotaru úgy vélte: a progresszív adózást más területeken is be kell vezetni.

A képviselőház döntő házként tárgyalta a jogszabályt, a törvényt kihirdetésre megküldik az államfőnek.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: