A 11-ik alkalommal hirdetik meg a Tehetségtámogató programot

350.000 lej támogatás fiatal sportolóknak és művészeknek

mol_tehetsegA MOL Románia és A Közösségért Alapítvány tizenegyedik alkalommal hirdette meg a MOL Tehetségtámogató programot. Az országos program támogatási kerete 350.000 lej, melyre kiváló eredményeket elért fiatal művészek és sportolók pályázhatnak.

A program meghirdetésének fő eseménye a korábbi években támogatott fiatal képzőművészek közös kiállítása volt, amelyre Jászvásárból, Marosvásárhelyről, Bákóból, az argeși Corbeni-ből és Bukarestből érkeztek alkotások.

„Az elmúlt években támogatást nyert fiatal képzőművészek első közös kiállítása különös öröm számunkra, és azt szeretnénk, hogy ez egy fontos esemény legyen az ő életükben is. Büszkék vagyunk rá, hogy az egyik sportoló, akit az utóbbi négy évben a program keretében támogattunk, részt vesz az idei Olimpiai Játékokon. Ezekkel a példákkal is szeretnénk megmutatni a fiataloknak, hogy elismerjük és támogatjuk tehetségüket és munkájukat” – nyilatkozta Daradics Kinga, a MOL Románia ügyvezető igazgatója.

A program keretében egyénileg és csoportosan is lehet pályázni a sport és művészeti kategóriában egyaránt. Az elmúlt tíz év során a MOL 1.090 alkalommal támogatott 1.664 fiatal sportolót és művészt, több mint 2.500.000 lej értékben, egyeseket közülük több alkalommal is.

A tavalyi kiírás nyertesei közül jelentős eredményeket ért el Tătăran Amalia párbajtőrvívó, Miklós Andrea atléta, Glință Robert úszó, Ciobanu Mălina hegedűművész, Ciontu Ada és Alexandru David képzőművész, Popescu Dor Geta hegymászó.

„A fiatal sportolók és művészek élnek a tíz éve folyamatosan létező támogatási lehetőséggel, számolnak vele a költségvetésük összeállításában. A legtöbb támogatási kérelem jól indokolt, megalapozott, az igényelt összegek pedig a szükségleteknek megfelelően, a lehetséges legtöbb 10.000 lejtől az eddigi legkevesebb 170 lejig terjednek” – nyilatkozta András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezetője.

A MOL Tehetségtámogató ifjú képzőművészeinek első közös kiállításán részt vett Alexandru David (Jászvásár), Călinescu Sorina és Călinescu Ștefania (Corbeni, Argeș), Ciontu Ada (Bukarest), Csibi Melinda és Szitai Eszter (Marosvásárhely), Melinte Ștefana Georgiana és Melinte Cristian George (Roșcani, Iași), Onea Vanessa (Bákó), valamint Bandi András fotóművész (Marosvásárhely).

A tavalyi kiírás kedvezményezettjei közül idén egyéves megbízással ismét kinevezték a tehetség tíz „nagykövetét”, akik jószolgálati tevékenységet vállaltak a program hírének közvetítésében. A MOL Tehetségtámogató „diplomáciai testületét” Imre Emil irányítja, a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál egyetlen romániai aranyérmese. A tehetség követei: Alexandru David, rajz és festészet; Cadăr Benedicta, pánsíp; Gafița Andrei, távgyaloglás; Ivancia Mădălina, hegedű; Lupu Andreea, kardvívás; Orheanu Ștefan, ír tánc; Szitai Eszter, festészet, tűzzománc; Tătăran Amalia, párbajtőr; Verdeș Andreea, ritmikus gimnasztika.

A tehetség követei 2016

A tehetség követei

A program keretében 350.000 lej összértékű támogatásra, eszközbeszerzésre vagy versenyeken való részvételi költségek fedezésére pályázhatnak 8-18 éves fiatalok, illetve 18 év fölöttiek.

 

A programról:

A MOL Tehetségtámogató program keretében egy pályázó legtöbb 10.000 lej támogatást nyerhet a művészeti vagy sporttevékenységével kapcsolatos utazási költségek fedezésére, illetve eszközbeszerzésre. A támogatási keret 160.000 lej a sport kategóriában, 120.000 lej a művészeti kategóriában, 70.000 lej pedig azok rendelkezésére áll, akik az elmúlt években sikeresen pályáztak, de időközben betöltötték 18. életévüket.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2016. június 18. A szükséges dokumentumok, űrlapok és részletes tájékoztató a www.pentrucomunitate.ro és a www.molromania.ro honlapokon találhatók.

A pályázatokat két szakzsűri bírálja el. A sportzsűrit Violeta Beclea-Székely, Európa-bajnok atléta, a művészeti zsűrit pedig Márkos Albert hegedűművész, a kolozsvári Transilvania Filharmónia koncertmestere vezeti.

Kérem ossza meg ismerőseivel: