A Bagossy Brothers Company a Magyar Adásban

Hétfőn, március 21-én

A Román Televízió bukaresti magyar adásainak műsora 2016. március 21. – március 25. között

TVR1: MAGYARADÁS AZ EGYESEN

Hétfő, március 21. (15.30-17.00)

Heti Krónika – a hét eseményeit összefoglaló hírek, tudósítások.

Az én márciusom – szubjektív beszámoló az 1990-es marosvásárhelyi eseményekről, szerkesztőségünk nyugalmazott főmunkatársának, Simonffy Katalinnak a szemszögéből.

A Garázs-zenekarok bemutatja a Bagossy Brothers Company-t. Megalakulása óta a banda nemcsak Erdély-szerte vált ismertté, de határon túl is. Filmünk két évvel ezelőtt, a zenekar létrejöttét követően készült. A gyergyószentmiklósi csapat dalaival azóta már több hazai és magyarországi toplista élére került és tavaly elvitte a Legszebb Erdélyi Magyar Dalért járó díjat is.


Kedd, március 22. (15.30-17.00)

A múlt emlékei körülöttünk vannak. Csupáncsak észre kell venni, meg kell keresni, fel kell tárni őket. A székelyudvarhelyi vár ásatásáról készült riportunk ezeket az emlékeket mutatja be.

Orth István műtermében – 40 éve végzett a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Főiskolán és attól az évtől a Nagyszebeni Brukenthal Múzeum restaurátora, 2002 óta művészeti oktatója a Nagyszebeni „Lucian Blaga” Egyetemnek. Egyéni és csoportos kiállításokon fém- és linóleummetszetekkel, ceruza- és pasztellrajzokkal, olajképekkel jelentkezik. Több száz könyvillusztrációt, ex-libriseket, plakátokat készített.

Életmű-kiállítással ünnepelték a 80 éves Gaál András festőművészt tisztelői, barátai, volt tanítványai, pályatársai a Csíki Székely Múzeumban. Ez alkalommal mutatták be a tárlat katalógusát is, amelyből nem csak a művész képeit, hanem életútját is megismerhetik.

 

TVR1: CSÜTÖRTÖKI MAGYARADÁS

Csütörtök, március 24. (13.00-14.00)

Milyen volt az 1970-es évek magyar kulturális élet Bukarestben? Erről beszélgetett március elején a Petőfi Házban Boros Zoltán, a Magyar adás egykori főszerkesztője, Rostás Zoltán szociológus, H. Szabó Gyula, a Kriterion könyvkiadó igazgatója, Forró László, a Román Rádió bukaresti magyar műsorának szerkesztője és Csutak István, a régi és mai Garabonciás könnyűzene együttes vezetője. Hogy hogyan is emlékeztek ők a régi időkre? Műsorunkból megtudhatják.

Nagycsütörtök lévén, a közelgő Húsvétra is felkészülünk.

magyar_adas_szerkesztoseg

TVR2-Cultural: MAGYARADÁS A KETTESEN

Csütörtök, március 24.   (14.30-15.00) – ismétlés

Fazi és a néptánc – meg lehet-e élni hivatásos néptáncosként, esetleg néptáncot oktató szakemberként? Erre a kérdésre válaszol Fazakas János, a Maros Néptáncegyüttes volt tagja, aki évtizedek óta tanítja az erdélyi magyar néptáncot a mezőségi falvaktól egészen Japánig.

Péntek, március  25.  (14.30-15.00) – ismétlés

Út, Igazság, Élet – Húsvét nem pusztán egy ünnepnap, amely után a kölni- és italszagú hétfő visszavezet a hétköznapokba. A böjti időtől kezdődő és pünkösdben véget érő kilencvennapos periódus, vagyis a húsvéti ünnepkör folyamatszerűségét, az egyes ünnepnapok hittartalmának olykor ellentétpárhuzamokban megmutatkozó szerves egységét próbáljuk megéreztetni lelkészek, teológiai tanárok vallomásai nyomán vallási rovatunkban.

 

TVR3: PÉNTEKI MAGYARADÁS

Péntek, március 25. (11.30-12.20) – ismétlés

A magyar adásban Ungureanu Annával, a Madrigal karmesterével a nagy múltú kórusról, a dirigensi munka szépségeiről beszélgetünk. Házigazda: Kacsó Edith.

magyaradas

A szerkesztőség fenntartja a műsorváltoztatás jogát.

Rögzített műsorainkat megtalálják a Magyar Adás elnevezésű facebook-os honlapon.

Címfotó: facebook/bagossybrothers

Kérem ossza meg ismerőseivel: