A Barozda régizene-együttes Gyergyószentmiklóson

Koncerttel népszerűsítik a Csíkszeredai Régizene Fesztivált városunkban

Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében Énekek a Cantigas de Santa Maria és a Llibre Vermell de Montserrat gyűjteményekből című koncertet adja elő a Barozda régizene-együttes Gyergyószentmiklóson a Gyergyói Nyári Kulturális Fesztivál részeként július 6-án, pénteken 19 órától, az örmény katolikus templom udvarán. 

A nyugati keresztény világban a 12. és 13. században virágzó Mária-kultusz számos irodalmi és zenei műben nyert kifejezést, így Szűz Mária dicsőítésére született a kor egyik legnagyobb, zenei jelöléssel ellátott, népszerű, monofonikus dalokat tartalmazó gyűjteménye is, a Cantigas de Santa Maria (CSM). A kézirat X. (Bölcs) Alfonz (1221–1284), Kasztília és León tudós királyának udvarában, az uralkodó személyes kezdeményezésére és közreműködésével jött létre.

Szintén értékes középkori kézirat a Llibre Vermell de Montserrat, mely 1399 körül keletkezett a Barcelona közelében fekvő montserrati Szűz Mária bencés kolostorban. A napóleoni háborúban tűzvész károsította gyűjteményből csupán tíz dal maradt fenn, valószínűleg népszerű, a kor által közkedvelt világi dallamok, melyek igazi gyöngyszemei a középkori Spanyolország területén keletkezett zenének.

Bár időben és térben is távol áll egymástól a katalán Szűz Mária kolostor és a csíksomlyói kegytemplom, a számos párhuzam közel hozza hozzánk ezt a távoli zenei anyagot: mindkettő híres zarándokhely, melyben egy csodatévő Mária-szoborhoz fordulnak a hívők, mindkettőben kéziratos zenei hagyaték maradt fenn, illetve mindkettő egy manapság kisebbségi kultúra védője-hordozója. A koncertnek külön érdekessége, hogy ezek az évszázadokkal korábban keletkezett Szűz Máriát dicsérő dalok Csíksomlyó vonzáskörében hangzanak el, a Csíkszeredai Régizene Fesztiválon.

 

 

BAROZDA (Románia, Magyarország, Svédország)

Szűz Mária dicsérete a középkor zenéjében

Énekek a Cantigas de Santa Maria (CSM, 13. sz.) és a

Llibre Vermell de Montserrat (LVM, 14. sz.) gyűjteményekből

 

 

A Madre de Jesú-Cristo (CSM 302)

Muito demóstra a Virgen (CSM 292)

Des oge mais quér’ éu trobar (CSM 1)

Miragres fremosos (CSM 37)

De Santa María sinal qual xe quér (CSM 123)

Como póden per sas culpas (CSM 166)

Que muito m’eu pago (CSM 263)

Santa Maria strela do dia (CSM 100)

 

Polorum Regina (LVM)

Stella Splendens (LVM)

Imperayritz de la Ciutat Joyosa (LVM)

Cuncti Simus Concanentes (LVM)

 

 

Györfi Erzsébet (Románia) – ének

Papp István Gázsa (Magyarország) – fidula

Pávai István (Magyarország) – hammered dulcimer (középkori ütős dulcimer)

Simó Csongor (Svédország) – keretdob, oud

Simó József (Svédország) – oud, középkori lant, dob (művészeti vezető)

 

Közreműködnek:

Bölöni Emő – ének

Czikó Zsuzsánna – ének

Szabó András – ének

Szabó Éva – furulyák, dob

Ványolós András – ének

Ványolós Orsolya – ének

 

Az 1976-ban Csíkszeredában megalakult Barozda együttes már a kezdetektől az autentikus magyar népzene gyűjtésére és tolmácsolására vállalkozott, ezáltal elindítója volt az első székelyföldi táncházaknak, meghatározó szerepet töltve be az erdélyi táncházmozgalomban. A népzenével párhuzamosan az együttes a régizene mellett is elkötelezte magát, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál egyik kezdeményezője és szervezője volt. A fesztivál 1986-ban bekövetkezett betiltásáig évente gazdag repertoárral, erdélyi és nemzetközi vonatkozású anyaggal léptek fel. A nemzetközi hírnévre is szert tett együttes tagjai közül többen is nyugatra menekültek a Ceaușescu-rezsim zaklatásai elől, ott folytatva tevékenységüket, több európai országban is fellépve. Az 1989-ben bekövetkezett rendszerváltás újra lehetővé tette a zenekar itthoni szereplését, így az együttes azóta több alkalommal jelentkezett a hazai színpadokon, úgy népzenei, mint régizene koncertekkel.

 

Az együttes idei meghívottai a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola jelenlegi és volt tanárai, akik, mint aktív tagjai a város és a régió zenei életének, szívesen álltak ezen új kihívás elé.

 

Az esemény Hargita Megye Tanácsának A Csíkszeredai Régizene Fesztivál népszerűsítése című projektje keretében zajlik.

Kérem ossza meg ismerőseivel: