A Bibliotheca Corviniana kiállítás Gyergyószentmiklóson

Időutazás Mátyás király corvináinak világába

Július 8-án, vasárnap este a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ Karancsi Sándor Termében megnyílik a Bibliotheca Corviniana kiállítás.

Bibliotheca_Corviniana_4„A budai királyi palota két Dunára néző termében – ahol a Corvina-könyvtár is helyet kapott –, vibrált a levegő. Néha tudós humanisták beszélgetései, vitái fűtötték, máskor pedig a pergamenkódexek áhítatos vagy izgatott lapozása kavarta fel. Aztán az Igazságos halála, majd a Mohácsi csata után kiderült, hogy mindez csak fénytörés, egyszeri tünemény volt. Ebből a légkörből kívánunk részecskéket bemutatni, és azt kívánjuk, hogy a látogató érezzen meg valamit abból, amit Mátyás és köre érzett, amikor átlépte a Corvina könyvtár küszöbét.” Ezekkel a szavakkal ajánlják a szervezők a Bibliotheca Corviniana című kiállítást. És valóban: a kolozsvári Amaryllis Társaság és a budapesti Országos Széchényi Könyvtár jóvoltából a budai vár könyvtárában, Mátyás király híres corvinái között érezhetik magukat a 2008-ban, a Reneszánsz Évben elkészült és 2018-ban, a Mátyás király-emlékévben felújított Bibliotheca Corviniana kiállítás szemlélői.

A Bibliotheca Corviniana közismerten Európa Alpoktól északra fekvő területének legnagyobb és legjelentősebb könyvtára volt. Becslések szerint Mátyás király könyvtárának 2000-2500 kötete lehetett, mely – tekintettel arra, hogy egyetlen kódexbe több művet másoltak – 4500 művet ölelhetett fel az irodalom és a tudomány minden ágából. Az Országos Széchényi Könyvtár őrzi jelenleg a Magyarországon található 53 corvina nagy részét, ami a világon a XVI. századdal és Moháccsal kezdődő szétszóródást követően fennmaradt hiteles Corvina-kötetek csupán negyedrészét képezi. A kódexek Mátyás könyvtárában – aki mindig szakított időt az olvasásra, úgy tartotta, „a tudatlan király olyan, mint a koronás szamár” – soha nem a dísztárgy szerepét töltötték be. A hangulat tehát, amit a kiállított képanyag megidézni szándékozik, ezen a kiállításon sem a fényűző pompáé, hanem a tartalmas beszélgetéseké, az olvasás élvezetéé.

Bibliotheca_Corviniana_3Bálint Ágnes brassói művészettörténész egy alkalommal így mutatta be Mátyás híres könyvtárát és az azt megidéző kiállítást: „A mai, felbecsülhetetlen méreteket öltött könyvgyártáshoz szokott ember számára a több száz éves kódexekkel való találkozás megható élményt jelent, melynek során szembesül a könyv múltbeli tiszteletének minden aspektusával, egyediségével, a szöveg gondos, kalligrafikus kivitelezésével, a sokszor anyagukban is értékes és nemes miniatúrák képeivel, aranytól csillogó ornamenseivel, és egykori tulajdonosaik: pápák, királyok, császárok továbbélő személyiségével. Rendkívüli anyagi értékük, valamint a fénnyel, a porral, a szélsőséges hőmérsékleti értékekkel és szállítással járó rezgésekkel szembeni túlérzékenységük miatt a kötetek kézbevétele ma is csupán egy szűk kör kiváltsága, megtekintésük exkluzív eseményekhez kötődik. Kutatásukat, kiállításukat ezért leginkább nemesmásolatok és fakszimilék révén oldják meg. A kiállítás szervezői a Bibliotheca Corviniana hangulatát kívánják felidézni…”

A tárlat huszonnégy tablója tizenhat corvina egy-egy részletét villantja fel az Országos Széchényi Könyvtárban található harminckettő közül.

A Mátyás király-emlékévet koordináló budapesti Magyarság Háza jóvoltából 2018. július 8-án, vasárnap este 18 órakor a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ Karancsi Sándor Termében is megnyílik az év eleje óta Kárpát-medence-szerte vándorló, Bibliotheca Corviniana című kiállítás. Az est házigazdája Fórika Sebestyén igazgató lesz, a kiállítást Nagy József történész nyitja meg. A tárlatot 2018. július 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Összeállította: Varga Gabriella

Kérem ossza meg ismerőseivel: