A CNSU az orvosi vagy FFP2 védőmaszkok viselését tenné kötelezővé

További szigorításokra is kell készülni

Az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) szerdai ülésén jóváhagyta a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

A CNSU által elfogadott határozat ismét kötelezővé tenné a védőmaszk használatát a nyitott nyilvános helyeken is. A bizottság ugyanakkor az orvosi vagy FFP2 védőmaszkok használatát tenné kötelezővé a zárt és nyitott nyilvános helyeken ‘az egészségügyi miniszter és a belügyminiszter közös rendeletében meghatározott feltételek mellett”.

A következő kategóriák mentesülnek az intézkedés alól:

– az 5 évesnél kisebb gyermekek;
– az irodában egyedül tartózkodó személyek;
– a televíziós műsorvezetők és vendégeik azzal a feltétellel, hogy 3 méteres távolságot tartanak egymástól;
– az istentiszteleteken részt vevő személyek azzal a feltétellel, hogy 3 méteres távolságot tartanak egymástól;
– a zárt vagy nyitott térben zajló rendezvények előadói azzal a feltétellel, hogy legalább 3 méteres távolság legyen köztük és a közönség tagjai között;
– megerőltető fizikai tevékenységet végző, és/vagy megterhelő munkakörülmények között (magas hőmérséklet, magas páratartalom stb.) dolgozó, vagy sporttevékenységet végző személyek.


Rafila: senki nem kötelezi a lakosságot drága védőmaszkok használatára

Senki nem kötelezi a lakosságot a drága védőmaszkok használatára, azért javasolják a sebészeti, illetve a FFP2 típusú maszkok viselését, mert a textilből készültek nem hatékonyak az omikron ellen – jelentette ki szerdán Alexandru Rafila.

Az egészségügyi miniszter annak kapcsán beszélt erről, hogy az országos vészhelyzeti bizottság a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló szerdai határozatában javaslatot tett arra, hogy ezután csak az orvosi és az FFP2 típusú védőmaszkokat fogadják el.

“Jómagam is egy három rétegű orvosi maszkot viselek most, ez is megfelelő. Aki szeretne, használhat más típusú védőmaszkot is, például FFP2 típusút, amelyiknek jobb a szűrőképessége” – nyomatékosította az egészségügyi miniszter.

Rafila kiemelte, senki nem akarja kötelezni az embereket arra, hogy egy bizonyos típusú védőmaszkot használjanak, csak a textilmaszkok mellőzését javasolják, ezek ugyanis kevésbé vagy egyáltalán nem hatékonyak a koronavírus ellen, főleg hogy az omikron variáns aeroszol révén is terjed. “Az orvosi maszkok, amelyek nem drágák – úgy vélem, teljesen elérhető az áruk -, sokkal hatékonyabban akadályozzák meg a vírus terjedését” – fogalmazott.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt is elmondta, egyelőre nem tárgyaltak annak lehetőségéről, hogy büntetést rójanak ki azokra, akik nem tartják be ezt az ajánlást.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: