A családorvosoknak folytatniuk kell a védőoltás programot

Az oltási rendet be kell tartani

Az egészségügyi minisztérium felszólítja a családorvosokat, hogy folytassák a védőoltás programot – hangoztatta egy pénteki szakkonferencián Andrei Baciu államtitkár.

A szakember azt mondta: bár koronavírus-járvány van, az oltási rendet be kell tartani, hisz egy egész sereg betegség megelőzhető a megfelelő időben szerzett immunitással.

‘Talán most látjuk a leginkább, hogy milyen szükség van egy védőoltásra, beleértve a COVID-19-et is’ – mondta az államtitkár.

Véleménye szerint növelni kell az immunizálási szintet azon betegségeknél is, amelyeknél nem kötelező a védőoltás, például az influenza esetében. Elmondta: a minisztérium már elindította a beszerzést az őszi, influenza elleni oltásra.

‘Ne felejtsük el azonban azt sem, hogy az új koronavírus-járvány mellett egy kanyarójárvány közepén vagyunk. Romániában az április 17-éig bejelentett kanyaró esetek száma 19.813, ebből sajnos 64 halállal végződött”- tette hozzá Baciu.

Felhívta a figyelmet, hogy bár most a koronavírus-járványon van a hangsúly, a többi kór ‘nem tart szünetet’.


Az oltási törvényre feltétlenül szükség van – jelentette ki egy pénteki szakkonferencián Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, aki hozzátette: a törvény túlságosan is hosszú ideje van a parlamentben anélkül, hogy érdemi döntést hoztak volna.

A szakember hozzátette: 2009-től kezdve Romániában az oltottsági szint mintegy 10%-15%-ot csökkent.

Emlékeztetett: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 95%-os beoltottságot tart kielégítőnek, ami gyakorlatilag védelmet nyújtana a megelőzhető fertőző betegségek ellen. Nem mindenütt van törvény, de Dániában például, mindenféle jogszabály nélkül az oltottsági szint 95%-98%-os.

Rámutatott: Romániában a kanyaró elleni oltás az egy évesek körében 85, az öt évesek körében 65 százalékra esett vissza, aminek következtében egy megelőzhető betegségből 20 ezer eset van, és ezek közül eddig 64 halállal végződött.

A Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerint az oltási törvényre már csak azért is szükség van, mivel jelenleg Romániában nem lehet hosszabb ideig vakcinákat tárolni.

“A vakcina nem tökéletes, nincs olyan tökéletes védőoltás, amely 100%-ban immunitást generál, és az oltás beadása ellenére marad a gyerekeknek egy olyan kis százaléka, amely nem immunizált a betegséggel szemben. És akkor, ha az oltottsági arány 95% alá csökken – amely a WHO célkitűzése – fertőzésgócok alakulhatnak ki vakcinával megelőzhető betegségek esetében’ – magyarázta a szakember, szerint valószínűleg ezt történt a kanyaróval is.

Rafila felhívta a figyelmet az influenza elleni oltás fontosságára, amely a koronavírus világjárvány miatt még nagyobb jelentőséggel bír, hisz ősszel várhatóan párhuzamosan terjed majd két légútimegbetegedés-járvány


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: