A Csíkszeredai Régizene Fesztivál hétvégi ajánlója

Felejthetetlen hét áll a Csíkszeredai Régizene Fesztivál mögött, amely múlt szombaton startolt, és a régizene nagyjait gyűjtötte egy csokorba tartalmas utazásra hívva ezáltal az érdeklődőket. A hétvége is eseményekben dúsnak ígérkezik, ezekből szemelgettünk.

Pénteken ér véget a XIII. Régizenei Nyári Egyetem, amelynek utolsó mozzanata a két kurzuszáró hangverseny, ahol a részt vevő diákok megmutathatják megszerzett tudásukat a nagyközönség számára. A hangversenyekre 11 órától a Milleniumi templomban, 15 órától pedig a Márton Áron Főgimnázium dísztermében kerül sor. 22 órától reneszánsz lantzene csendül fel a a Mikó-vár fegyvertermében, Caius Hera nemzetközileg elismert lantművész a 16–17. századi angol kéziratokból fennmaradt darabokkal varázsolja el a közönséget.

Szombaton a fesztivál legkisebb rajongói töltik be a Mikó-vár tágas udvarát, 11 órától játszóház, számos kézműves foglalkozás, Mátyás korabeli hangulat, harcászati bemutató, illetve közös tánc várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.

A Pörgettyű Népi Játszóház Egyesülettel korabeli ékszereket, játékokat készíthetnek a gyermekek gyapjúból, gyöngyből, fából, agyagból és bőrből, a nemezelés, szövés, fonás, sodrás és sirítés technikájával. A Talentum Alapítvány munkatársaival a hangszerkészítést (szaracénkürt, dob), valamint reneszánsz fejdísz , fajátékok, karkötők, Mátyás korabeli játékok készítését próbálhatják ki a gyerekek. Az Arany Griff Rend tagjai pedig a Riverenza Régizene Együttes közreműködésével történelmi táncbemutatóval, táncházzal és hadi bemutatóval szórakoztatják a jelenlévőket.

Szombaton további két koncert szerepel a programkínálatban: 18 órától Vándordallamok nyomába eredünk a Carmina Renascentia régizene-együttessel, 19 órától pedig az idén fennállásának 25. évét ünneplő Codex régizene-együttes lép színpadra a Mikó-vár udvarán.

A fesztivál zárónapján, vasárnap 11:30-tól a Csíksomlyói kegytemplom pápai kisbazilikájában találkozhatunk az idén megalakult, csíki zenetanárokból álló Ars pro Toto énekegyüttessel.

A kilencnapos csodás utazás záróakkordjaként 19:30-tól Tóth Mónika koncertmester, magyar barokk hegedűművész vezetésével lép fel a Barokk Fesztiválzenekar, a Szent Ágoston-templomban.

A fesztivál hétvégi programja megtalálható a regizene.ro honlapon, továbbá Facebook-on események formájában is elérhető. Jegyek elővételben online megvásárolhatóak a https://magtar.ro/veddahelyit/ oldalon vagy a koncertek előtt egy órával a helyszínen.


A Csíkszeredai Régizene Fesztivál sajtóirodája

Fotók: Szőcs Lehel

Kérem ossza meg ismerőseivel: