A csíkszeredai repülőtér megvalósíthatósági előtanulmányát bocsátották közvitára

Légitaxival utaztak az elöljárók

Két négy személyes kisgéppel érkezett a jelenleg Antal András tulajdonában lévő csicsói repülőtérre szombaton, szeptember 17-én Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár és kollégái, Tamás József püspök, valamint Barti Tihamér a megyei tanács alelnöke. Az utasok Melles Előd és Fülöp Zoltán pilótákkal a gyergyóalfalvi reptérről szálltak fel.

Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyéért Egyesület közvitára bocsájtja a csíkszeredai repülőtér megvalósíthatósági előtanulmányát, amely a napokban felkerül a hargitaairport.ro honlapra. Makó Tünde a tanulmány elkészítésével megbízott Planificatio Kft. részéről bemutatta a megvalósíthatósági tanulmány részleteit. Ezt követően Lőrincz Barna, építész a kis reptér fejlesztésének építészeti koncepciójáról beszélt.

Az említett előtanulmányt a megyei tanács által létrehozott Hargita Megyéért Egyesület a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 3,8 millió forintos támogatásával rendelte meg 2015-ben. A reptér helyszínére vonatkozó megyei felhívásra a csíkcsicsói kisreptér jelentkezett, így a tanulmány a reptérnek azon a helyszínen történő fejlesztési lehetőségeit elemzi.

A közbeszerzés eredményeként, a tanulmányt a Planificatio Kft. csíkszeredai cég készíti el, felhasználva a korábbi felmérések, elemzések megállapításait és adatait, különös tekintettel a Hargita Megye Tanácsa által szakértők bevonásával elkészített célszerűségi tanulmány eredményeire.

Borboly Csaba megyeelnök az érkezést követően elmondta, ahogy ma is kényelmesen és biztonságosan igénybe tudták venni, úgy a jövőben is lehetne légitaxizni. A menetrend szerinti járatok mellett akár áruszállításra, katasztrófavédelmi célokra (erdőtüzek vagy légi mentés esetében) használhatnák, továbbá vállalkozók, befektetők számára lenne fontos infrastruktúra, mindez pedig munkahelyek teremtését jelentené. Mindezek mellett a megyeelnök megjegyezte, hogy az egészségügy terén is kihasználható lenne, hiszen ma a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fel van készülve a szerv átültetésekre. – Rajtunk múlik, hogy szeretnénk-e térségünkbe egy regionális repülőteret. Úgy gondolom az érvek magukért beszélnek, ha nem vezet hozzánk autópálya mi kell magunknak infrastruktúrát kiépítenünk – tette hozzá Borboly Csaba, hangsúlyozva, hogy kisgépek számára szeretnék fejleszteni a repülőteret.

Az előtanulmány szerint a kifutó a jelenlegi füves kifutóra épülne, amely majd kiegészülne. A felmérés szerint Budapest, Bukarest és Kolozsvár irányába van igény összeköttetésre, de ezek mellett más regionális repülőterekkel is lenne összeköttetés.

csicsorepter_2016szept17-3

Potáp Árpád államtitkár szerint indokolt a légikikötő megvalósítása, hiszen az utasforgalom a térségek és városok között nagymértékű. Az államtitkár szerint térségünkbe látogatása három napot vesz igénybe, hiszen két napot az utazásra kell szánjon. Ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy Hargita Megye Tanácsa felvállalta az ügyet és hangsúlyozta 2020-ig minden EU-s forrást igyekezni kell kihasználni.

A megyeelnök hozzátette, hogy a magánszférával és közszférával közösen szeretnék fejleszteni a repülőteret. Amennyiben a lakosoktól pozitív visszajelzés érkezik az előtanulmányra Hargita Megye Tanácsa átveszi azt és elkezdődhetnek a következő lépések a megvalósítása érdekében. Kifejtette, hogy regionális légikikötőtől van szó, amely nem konkurencia a Marosvásárhelyi vagy a Brassói nemzetközi repülőtereknek, hanem kisgépek számára szeretnének kifutópályát építeni. Ez azért is fontos, mert a fent felsoroltak mellett befektetőket vonzana a térségbe, akik jelenleg hiányos infrastruktúra miatt elkerülik megyénket, így pedig alternatíva lenne nekik légitaxi szolgáltatást igénybe venni.

A konzultáción jelenlévő Domokos László József, a Hargita Megyei Környzetevédelmi Ügynökség vezetője szerint környezetvédelmi szempontból nincs semmi akadálya a reptér megépítésének.

Barti Tihamér alelnök megjegyezte túl kell lépni a repülőzés hobbi jellegén és a gazdasági jelentőségére kell hangsúlyt fektetni, ezért áll az intézmény mögéje. Az alelnök a nap végén ugyanazzal a kisgéppel repült haza, amellyel érkezett.

Az elképzelésekről még több információt a hargitaairport.ro címen olvashatnak. Ugyanide kerül fel legkésőbb szeptember 22-ig a megvalósíthatósági előtanulmány, amelyet 45 napig bocsájtanak közvitára.

Az eseményről készült rövid videó összeállítás megtekinthető Borboly Csaba közösségi oldalán.

Kérem ossza meg ismerőseivel: