A Figura ez évi második, nagytermi bemutatója

Abszurd vígjátékkal készül a Figura

Február 27-én este 19 órától tartja ez évi második, nagytermi bemutatóját a Figura Stúdió Színház. Matei Vișniec A kommunizmus története elmebetegeknek című fekete komédiáját Zakariás Zalán rendezésében állítja színpadra a Figura társulata. Az előadásban közreműködnek a gyergyószentmiklósi Szín-kron Csoport diákszínjátszói.

Egy év óta ez az első normálisnak mondható próbafolyamat, amely nem kényszerből, többszörös változtatások nyomán, a járványhelyzethez való alkalmazkodások árán, hanem tervszerűen zajlott – véli Albu István igazgató.

Az előadás rendezője Zakariás Zalán első alkalommal dolgozik Gyergyószentmiklóson. Matei Vișniec munkásságának jó ismerője, eddigi rendezői pályafutása alatt legtöbb darabját már színre vitte. A kommunizmus története elmebetegeknek  a szerző egy kevésbé játszott szövege, amely témájának és humorának köszönhetően valamennyi generáció számára felszabadító élményt kínál.

IMG_0394

Jurij Petrovskzij fiatal szovjet író, aki a szocializmust dicsérő munkássága miatt állami kitüntetésben részesült – amelyet személyesen Sztálin nyújtott át neki –, elismerésül a szovjet Írószövetség azzal a nehéz, de nemes feladattal bízza meg, hogy írói kvalitásait a Moszkvai Központi Elmegyógyintézetben gondozott, változatos súlyosságú elmebajjal kezelt betegek megfelelő ideológiai okításában kamatoztassa, hiszen „az elmebetegeknek is joguk és kötelességük megismerni a Nagy Októberi Szocialista Forradalom és a kommunizmus történetét”, sőt „a kommunizmus történetének megfelelő újramesélése képes meggyógyítani bizonyos elmezavarokat” – vallja az intézet igazgatója.

IMG_0386

Betekintést nyerve az intézet lakóinak mindennapjaiba, felvetődik a zavarbaejtő kérdés: vajon van-e lényegi különbség a „betegek” mentális zaklatottsága és a fanatikusan rendszerhű orvosi vezetőség elmeállapota között?

A Szovjetunióban nem volt ritkaság, hogy az ellenzékieket a népbíróság szanatóriumi, vagy egyenesen pszichiátriai kezelésre utalta. Ez a gyakorlat inspirálta A kommunizmus története elmebetegeknek című művet is.


Matei Vișniec Franciaországban élő és alkotó román származású író, publicista, aki a saját bőrén is megtapasztalta a szocializmus átkos hatásait. Műveit az abszurddal fémjelzik, a kelet-európai életérzéssel átitatott humorral vegyes abszurddal. A rá jellemző módon nem csak hogy a mélyen rejtőző komikus oldaláról közelíti meg a legkegyetlenebb értelemben vett abszurd helyzeteket, de az elmebaj analógiáján fontos kritikát fogalmaz meg a szovjet pártideológia dogmái ellen, ami egyúttal a múltfeldolgozás sérülésmentes alternatíváját is kínálja.


Az előadást játsszák: Dávid Péter, Kolozsi Borsos Gábor, Szilágyi Míra, Sosovicza Anna, Bartha Boróka, Kányádi Szilárd, Tamás Boglár, Kányádi Anna, Moșu Norbert-László, Faragó Zénó, Fodor Alain Leonard, valamint Balázs Bernadett-Mária, Balázs Helga, Csorba Kristóf, Egyed Kriszta, Gergely Bíborka, Köllő Eszter, Nagy J. Noémi. Díszlet- és jelmeztervező: György Eszter. Rendező: Zakariás Zalán.


Az előadás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány támogatásával jött létre.


A Figura Stúdió Színház sajtóközleménye

Fotók: Kozma Péter

Kérem ossza meg ismerőseivel: