A Figura Stúdió Színház is támogatásban részesül

66 önkormányzati alárendeltségben működő kulturális intézménynek biztosítanak állami finanszírozást

„A helyi jövedelemadóból begyűlt összegek két százalékát fordítja a fejlesztési minisztérium önkormányzati alárendeltségben működő előadó-művészeti intézmények finanszírozására. Az ehhez szükséges törvényes keretet az RMDSZ kezdeményezésére fogadta el a parlament, ezzel a lehetőséggel élve a szaktárca javaslatára döntött ma a kormány a támogatásról” – nyilatkozta Cseke Attila RMDSZ-es fejlesztési miniszter.

Az RMDSZ-es szaktárcavezető elmondta: az RMDSZ kormányzati szerepvállalása óta összesen 536 millió lej finanszírozást biztosítottak azoknak a kulturális előadó-művészeti intézményeknek, amelyek nem kapnak egyébként állami finanszírozást.

A szaktárcavezető elmondta, a több mint 189 millió lejes támogatásból a nagyváradi Szigligeti Színház részesül 3,8 millió lejes finanszírozásban, a kolozsvári Puck Bábszínház kap 2,9 millió lejt, és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kap 3,4 millió lejes támogatást. Hargita megyében a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház, a Csíki Játékszín és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház összesen 3,6 millió lejes támogatásban részesül, illetve a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának 3,8 millió lejes támogatást ítélt oda mai döntése értelmében a kormány, a temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színház pedig 3,4 millió lejes finanszírozásban részesül. Támogatást kapnak továbbá az aradi (3,9 millió), nagyváradi (2,6 millió), brassói (5,1 millió), kolozsvári (11,3 millió), marosvásárhelyi (5,6 millió), illetve a szatmárnémeti (0,8 millió), nagyszebeni (2 millió) és a temesvári (4,6 millió) filharmóniák is.

Az odaítélt támogatás összege és leosztása megtekinthető a fejlesztési minisztérium honlapján.


rmdsz.ro


Hargita megyében három színháznak biztosítanak finanszírozást:

Nr. crt.

Județ

Unitatea administrativ-teritorială

Denumire instituţie

Sumă alocată (lei)

40 Harghita Municipiul Gheorgheni Teatrul „Figura Stúdió Színház” 502.917,29
41 Harghita Municipiul Miercurea-Ciuc Teatrul Municipal „Csiki Jatekszin” 2.424.393,84
42 Harghita Municipiul Odorheiu Secuiesc Teatrul „Tomcsa Sándor” 749.772,33

Kérem ossza meg ismerőseivel: