A Gyergyói Szemle bemutatója Gyergyóújfaluban

2016. április 6-án, szerdán 19:00 órától a Gyergyói Szemle folyóirat bemutatójára kerül sor Gyergyóújfaluban a Községháza Metró teremében. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

„Székelyföldön jelenleg egyre több régiónak van saját folyóirata, tudományos és ismeretterjesztó jelleggel, melyek közül sajnos egyik sem a Gyergyói-medencében jelenik meg. Különszámmal útjára induló folyóiratunk célja a Gyergyói-medence társadalmi és gazdasági kérdéseinek, problémáinak tudományos-ismeretterjesztő jellegű feldolgozása.” – írja Nagy József főszerkesztő a folyóirat előszavában.

gyergyoi_szemle

A nemrég indult hiánypótló folyóirat a Gyergyói-medence társadalmi és gazdasági kérdéseinek, problémáinak tudományos-ismeretterjesztő jellegű feldolgozására jött létre, és célja, hogy a régióból származó kutatók, szakemberek, művészek szellemi és társadalmi tőkéjét a gyergyói élet javára kamatoztassa. A különböző rovatokban (történelem, gazdaság, szociológia, természettudományok, néprajz, irodalom és művészetek) megjelenő írások mind a szakemberek, mind a széles közönség számára hasznosítható és befogadható tartalmat közvetítenek, a helyi társadalom egészének szolgálva útmutatóul. Az első világháborús tematikájú lapszámot a szerkesztők mutatják be.

A tartalomból:

Nagy József: Gyergyóiak az Osztrák-Magyar Monarchia haderejében a világháború előestéjén
• Nagy József: Gyergyói honvédek a világháború harcterein. A m. kir. 22. honvéd gyalogezred története
• Horváth Alpár: A bunkerturizmus lehetőségei Gyergyóban. Értelmezési kérdések
• Szőcs Levente: Világháborúk emlékezete gyergyói népi önéletrajzokban
• Borbély András: A gyümölcskertész fia
• Petres Kata: Regény az első világháborúról és Trianonról
• Erős Katalin – Csata Enikő: A borzonti Nyíres Láp
• Sólyom István – Dániel Botond: Székelyek a Francia Idegenlégióban. Zsoldosok és/vagy vendégmunkások?

gyergyoiszemle1

Kérem ossza meg ismerőseivel: