A gyergyószárhegyi Ferencz Zoltán részt vesz a CreArt projektben

Újabb Hargita megyei képzőművész öregbíti térségünk jó hírnevét

Ismét részt vehet egy Hargita megyei képzőművész a nemzetközi képzőművészeti CreArt projektben. Ezúttal Ferencz Zoltán azon négy, a CreArt hálózatot alkotó városok képzőművészeinek egyike, Marcello Nitti (Lecce, Olaszország), Matias Lopez Iglesias (Valladolid, Spanyolország) és Alma Trtovac (Zágráb, Horvátország) mellett, akik öt hétig alkothatnak a Kaunasban (Litvánia)  megszervezett rezidens művészek program keretében, február 27–március 31. között.

A litvániai partnerszervezet finanszírozza a képzőművészek utazási költségeit Kaunasba, a stúdió használatát és a szállást. Ezen felül havi járandóságot és anyagokat is biztosítanak a résztvevőknek.

A kiválasztott művészek öt héten keresztül alkotnak, majd nyilvánosan bemutatják műveiket a program végeztével.

A CreArt projekt tíz partnerországának (Spanyolország, Románia, Olaszország, Hollandia, Litvánia, Csehország, Portugália, Ausztria, Norvégia és Horvátország) tizenhárom intézménye vállalta, hogy elősegíti a képzőművészet mobilitását, közelebb hozza a helyi trendeket a globális körforgáshoz, és az alkotás szakmai folyamatait szélesebb körben ismertetve motiválja a fiatalokat a folyamatok követésére. A projekt további célja ugyanakkor a jó gyakorlat tapasztalatcseréje a képzőművészet terén, a hálózatépítés, a művészetimenedzsment-programok gyakorlatba ültetése és az Európát átfogó partnerségek kialakítása a köz- és magánszféra között.

A projekt eddig lehetőséget nyújtott Hargita megye tíz képzőművésze számára, hogy részt vegyenek a projekt keretében megrendezett tevékenységekben.

2013-ban Márton Ildikó és Veres Imola részt vehettek az első európai vándorkiállítás, a More Real Than The Real három állomásán: Valladolidban (Spanyolország), Lecceben (Olaszország) és Aradon (Románia), ugyanakkor Gidó Szende Melinda részt vehetett neves világhírű művészekkel közösen az Antonio Lopez által vezetett műhelymunkán Valladolidban (Spanyolország).

2014-ben Berze Imre képzőművész lehetőséget kapott a Genovában (Olaszország) megrendezett Luca Vitone vezette műhelymunkában való részvételre, Veres Imola képzőművészt kiválasztották és részt vett a Linzben (Ausztriában) megszervezett rezidens művészek programban. Továbbá egy képzőművészt, Bartis Elemér Mártont kiválasztották és részt vehetett a Delftben (Hollandia) megrendezett rezidens művészprogramban, valamint Kovács Kinga részt vehetett a Kristiansandban (Norvégia) szervezett rezidens művészek programban. A 2014-es White Noise, Black Words nemzetközi vándorkiállításokon, melynek egyik állomását Vilnius (Litvánia) és Zágráb (Horvátország) mellett Hargita megye (Románia) képezte, megyénk egy képzőművésze, Fülöp József vett részt a kiválasztott munkáival.

A 2015-ös Én és a város nemzetközi vándorkiállításon való részvételre, melynek Pardubice (Csehország), Linz (Ausztria) és Genova (Olaszország) adott helyet, Lucas Cuturi nemzetközi kurátor megyénkből Iochom Zsolt fotós alkotásait választotta ki.

Zsigmond Adél Hargita megyei képzőművészt kiválasztották és részt vett a CreArt projekt keretében a Kristiansandban, Norvégiában megrendezett rezidens művészek programban  2015. október 5–november 27. között.

A 2016-os Jegyzetek a jövőről nemzetközi vándorkiállítás helyszínein Kaunasban (Litvánia), Kristiansandban (Norvégia) és Aveiroban (Portugália) Fodor Zsuzsánna és Kovács Kinga  Hargita megyei művészek alkotásai vehettek részt.

Címfotó: facebook.com

Kérem ossza meg ismerőseivel: