Elismerést vehetett át a gyergyószentmiklósi Blénesi Csaba is

Bemutatták a Tizenkét pokol című filmet

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Nagy Háború isonzói csatáit feldolgozó Tizenkét pokol című filmet január 9-én, kedden a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban.

Éppen tavaly ősszel volt a caporettói csodaként emlegetett áttörés századik évfordulója, amely egyetlen nap alatt, 1917. október 24-én folyt le. A két és fél évnyi folyamatos, százezrek életébe került védekezés, majd hátrálás után az említett napon az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai a németek segítségével áttörték az olasz vonalakat, majd a Piave folyóig szorították vissza az akkori ellenséget. A dokumentumfilm forgatókönyve szerint az isonzói front déli szakaszán, a Doberdón harcolt közlegény unokája, Enikő autójában utazva hallja meg a Kossuth Rádió Hősök naptára című műsorában nagyapja, Legéndi József nevét. Így indul a főszereplő visszaút-keresése, amely elindítja őt az Isonzó völgyébe.

A filmben két hadtörténész, dr. Balla Tibor alezredes és Stencinger Norbert vezeti végig a nézőt az 1915 júniusától 1917 októberéig lefolytatott tizenkét isonzói csata eseményein. A filmet a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) fotói, térképei, valamint osztrák, olasz és francia filmintézetek dokumentumfilm-részletei illusztrálják. Forgatókönyvét dr. Balla Tibor alezredes tanulmányának felhasználásával Zsalakó István, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. médiaközpontjának vezetője írta. A főszerepben Tóth Enikő és Tóth János Gergely látható. A katonák szerepét a korszak kiváló katonai hagyományőrzői, magyarok, szlovénok, olaszok játsszák. A filmet Wonke Rezső, a Katonai Filmstúdió vezetője és Zsalakó István rendezte. Az operatőrök a Katonai Filmstúdió belső és külső munkatársai, Blénesi Csaba, Kazi Antal, Tischler Zoltán, Hanula Gábor és Tóth-Szöllős András voltak, a hangmérnök pedig Ferenczi János. 

isonzo_film

Dr. Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkára a bemutató után elmondott beszédében azt kérte: soha ne maradjon abba az emlékezés az elmúlt korokra, s aki emlékezni tud, annak feladata a tanítás, illetve a figyelmeztetés. Ugyanakkor nevelni is érdemes saját példánkkal, tudásunkkal és a megszerzett bölcsességgel – fűzte hozzá. „Ha száz év nem tett minket bölcsebbé, akkor semmi sem fog már. Száz év után legalább annyira bölcsebbek vagyunk, hogy együtt végig tudunk nézni egy ilyen megrázó alkotást” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka kérdésünkre azt mondta: a film alapötlete az általa vezetett intézményből származik, ezt dolgozták ki később alaposan a Zrínyi Nkft. munkatársaival. Ugyanakkor a történészek közreműködése és a korabeli képek, tárgyak felvonultatása is a múzeumnak köszönhető, de nem szabad elfelejteni a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány segítségét sem. Hangsúlyozta, alapvető fontosságú eseményeknek tekinthetők a magyar történelemben az isonzói csaták, hiszen – a Monarchia szempontjából – egy hatalmas védelmi hadművelet részét képezték. „Elengedhetetlenül fontos, hogy 1917 októberének végéig az említett terület volt az olasz haderővel szembeni védelem egyik legfontosabb kulcspontja, ahol nagyon kemény és véres csaták folytak” – mondta.

A bemutató után dr. Földváry Gábor átadta Zsalakó Istvánnak dr. Simicskó István honvédelmi miniszter elismerését, a Honvédelemért Kitüntető Cím Babérkoszorúval ékesített I. fokozatát. Ezt követően a film készítői emléklapot vehettek át közreműködésük elismeréseként. A rendezvényen mások mellett jelen volt Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete, dr. Robert Kokalj, Szlovénia nagykövete, illetve Giuseppe Gimondo dandártábornok, Olaszország Budapesten akkreditált véderő- és légügyi attaséja.

Fotók: Dévényi Veronika


Ízelítő:

Kérem ossza meg ismerőseivel: