A gyergyószentmiklósi Gál Beáta a Magyar Adásban

Kedden, április 12-én


A Román Televízió bukaresti magyar adásainak műsora 2016. április 11. – április 15. között

TVR1: MAGYARADÁS AZ EGYESEN

Hétfő, április 11. (15:30–17:00)

Heti Krónika – a hét eseményeit összefoglaló hírek, tudósítások.

Napirenden – rovatunkban Markó Béla RMDSZ szenátorral beszélgetünk az Európai Unió jelenlegi kihívásairól és esélyeiről.

Beszélgetések a Kávéházban – B. Nagy Veronika műsorában Csákiné Páter Gyöngyvér nyugalmazott matematikus, a marosvásárhelyi Református Nőszövetség vezetője meséli el viszontagságokkal teli életét, beszél diakóniai munkájáról és vall erős vallási meggyőződéséről.

Kedd, április 12. (15:30–17:00)

Bertyó – Egy képzőművész lány, Gál Beáta igyekszik megélni a munkájából: egyedi festésű ruhákat, táskákat, kiegészítőket, lakástextileket készít. És hogy mitől vonzóak valóban az alkotásai? Bámulatos színkombinációk, összhang, sajátos vonalvezetés, báj jellemzi őket.  A gyergyói műhelybe azzal a kíváncsisággal léptünk be, hogy mennyire tükrözik ezek a látványos tárgyak az alkotójuk személyiségét?bertyo2

Szocreál – A szocialista-realista művészet, mint egyedüli megengedett és kötelező irányzat a sztálini Szovjetúnióban indult a 30-as években és a II.világháború után a csatlós államokban is elterjedt, a kommunista pártok  parancsára. Hazai képzőművészek, művészettörténészek mesélnek az akkori művészeti irányzatról.

Út, Igazság, Élet – Érthető módon senki – sem a politikusok, sem a lelkészek – nem veszik a bátorságot, hogy kimondják: ma a közösségfenntartó és pasztorális ellátás a resicabányai magyarság lassú, de visszafordíthatatlan agóniáját hivatott több méltósággal felövezni. Amennyire a szervezési és az anyagi lehetőségek megengedik, e maroknyi közösség tagjai a keresztény hitből, a nyelv el-nem-felejtésének igyekezetéből és a magyar kultúra számukra elérhető tényeiből próbálják nemzeti önazonosságukat fenntartani. Ebben a törekvésben a város református gyülekezetének vezetői és mindenekelőtt a lelkész házaspár játssza a vezérszólamot. A parókia keretében a Templom és Iskola Program, a Halacska óvoda, a magyar közösség segítségére levő Petőfi-ösztöndíjas (magyarországi) önkéntes programkoordinátor jelenti a súlypontot. De természetesen a római katolikus egyházközségekbe is meghívjuk nézőinket resicai riportunk során.

 

TVR1: CSÜTÖRTÖKI MAGYAR ADÁS

Csütörtök, április 14. (13:00–14:00)

Magazinműsorunk témái: A romániai építészeti oktatás jelenlegi helyzete – 15 éves a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceumban zajló építészeti oktatás.  Tradíció – innováció a mai építészeti stílusban.  Beszélgetőtársaink Máthé Klára, Korodi Szabolcs, Köllő Miklós építészek, Veress Szabolcs egyetemi hallgató. Műsorvezető-szerkesztő: Szilágyi Gödri Ildikó.

 

TVR2-Cultural: MAGYARADÁS A KETTESEN

Csütörtök, április 14.   (14:30–15:00) – ismétlés

Erdély régi templomai – A székelyderzsi unitárius templomban van egy falfestmény: Szent-László királyunk és a leányrabló kún legendáját ábrázolja. Ez a Kárpát-medence legszebb és legépebben fennmaradt Szent-László ábrázolása. A nemrég megújított falképről és munkájáról Pál Péter restaurátor beszél, Erdély régi templomait bemutató sorozatunkban.  

Péntek, április  15.  (14:30–15:00) – ismétlés

Fazi és a néptánc – meg lehet-e élni hivatásos néptáncosként, esetleg néptáncot oktató szakemberként? Erre a kérdésre válaszol Fazakas János, a Maros Néptáncegyüttes volt tagja, aki évtizedek óta tanítja az erdélyi magyar néptáncot a mezőségi falvaktól egészen Japánig.

 

 TVR3: PÉNTEKI MAGYARADÁS

Péntek, április 15. (11:30–12:20) – ismétlés

Balett gyerekkorban, testépítés idős korban, röviden ezek csütörtöki magazinunk témái. „Sportolóink”: a négyfalusi Kiss Budai Mihály testedző, valamint a bukaresti Universul Gyerekpalota magyar balett táncos gyerekei. A magyar adás padján Bátori Gabriella balettoktatóval Szilágyi Gödri Ildikó beszélget.

 magyaradas

A szerkesztőség fenntartja a műsorváltoztatás jogát.

Rögzített műsorainkat megtalálják a Magyar Adás elnevezésű facebook-os honlapon.

Fotók: facebook.com/BertyoTextilDesign

Kérem ossza meg ismerőseivel: