A gyermeknevelésről visszatérő anyák aktív szerepvállalása fontos kell legyen a közösségnek

Hargita Megye Tanácsa biztosítja a kisgyerekes anyák fokozatos visszatérését a munkahelyre

Segítenék az anyák visszaintegrálását a társadalomba, aktív szerepvállalásukat, illetve azt kell elérni, hogy integrálásukat a közösség is fontosnak érezze, ne csupán kötelezettségnek, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a gyestörvény módosításáról tartottak a csíkszeredai megyeházán november 8-án. A gyermeknevelési szabadságról, a munkaerőpiacra visszatérő anyák segítésének lehetőségeiről folytatott konzultációsorozatot Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége az elmúlt időszakban, a módosító javaslatot az RMDSZ honatyái dolgozzák ki és nyújtják be. A sajtótájékoztatót Tánczos Barna szenátor, Korodi Attila parlamenti képviselő, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kolozsvári Tibor megyei tanácsos, Hargita Megye Tanácsa Család-, egészségügyi, szociális és vallási bizottságának elnöke és Barabás Csaba, a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetője tartották.

Barabás Csaba beszámolt, a konzultáció alatt térségenként egyeztettek a kismamákkal, anyákkal, munkaadókkal és a vállalkozói szervezetekkel. Ennek eredménye alapján a problémák két csoportba sorolhatók: egyik részük helyben megoldható, másik részükhöz törvénymódosítás szükséges. Mint Barabás Csaba hangsúlyozta, nem kötelezni kellene, hanem érdekelté tenni a munkaadókat az anyák alkalmazásában. Erősíteni kellene az önkormányzatok családbarát politikáját, helyileg továbbá meg lehet oldani a gyerekek elhelyezését, például bölcsődék, foglalkoztató központok létrehozásával. Informálni is kellene a kismamákat az aktuális szabályozásokról, hiszen nincsenek napirenden a változtatásokkal, mivel csak bizonyos periódusokban érdekeltek. A kórházi ellátáson is kellene változtatni, hogy betegség esetén ne csak az anyuka, hanem az apuka is feküdhessen be a gyerekkel. Finanszírozással, árkedvezménnyel lehetne támogatni a nagycsaládosokat a szabadidős és a sporttevékenységeken való részvételben. A fejlesztési ügynökség javasolja a családbarát önkormányzat díj létrehozását, amelyet évente osztanának ki a megyében a civilszervezetek ajánlására. A további javaslatok, amelyekhez már törvénymódosítás szükséges, hogy az állam biztosítson adókedvezményt az anyákat alkalmazóknak a fiatalok alkalmazásához hasonlóan, és adjanak lehetőséget a fokozatos – 2-4-6-8 órás munkaidő – visszatérésre a munkahelyre. Továbbá a gyes ideje alatt legyen lehetőségük az anyáknak az ingyenes átképzésre, mivel ez segíti a későbbi munkavállalást. Legyen törvényesen elismert a bébiszitterkedés, illetve a munkaadó az ételjegyekhez hasonlóan biztosítson bébiszitterjegyeket a dolgozó kisgyerekes szülőknek, ismertette a javaslatokat Barabás Csaba.

Tánczos Barna szenátor Hargita Megye Gazdasági Egyeztető Tanácsának elnökeként személyesen is részt vett a konzultációkon, amelyekből, mint mondta, azt a pozitív következtetést vonta le, hogy az anyák nem a segély növelését kérik, hanem aktív szerepet akarnak vállalni a társadalomban. Éppen ezért támogatni kell a fokozatos visszatérésüket a munkahelyre és a részmunkaidőben való munkavállalást, illetve a távmunka, az otthonról, családi környezetből végezhető munka lehetőségét, emelte ki a szenátor.

sajtotajekoztato_2016nov8_2

Korodi Attila parlamenti képviselő is azt hangsúlyozta, hogy az anyák visszaintegrálása fontos kell legyen, nem csupán kötelezettség. Legyenek számukra átképzési és újraképzési programok, hiszen sokat több mint két év után térnek vissza szakmájukhoz, és ezt az irányvonalat tartani kell a pályázati kiírásokban is. A bébiszitterjegyek körül folyamatos vita van, mondta a képviselő, de akárcsak az ételjegyek vagy az üdülőjegyek, ezek bevezetése motiválja a munkavállalót, és tehermentesíti a munkaadót az adófizetés alul. Ez pedig segítené az anyák mihamarabbi visszaintegrálását, az életképes családok meglétét a társadalomban, mondta Korodi Attila.

Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának eddigi törekvéseit ismertette, hiszen Hargita Megye Tanácsa egyedüli megyei tanácsként az országban támogatja pályázati rendszerén keresztül azokat a civilszervezeteket, amelyek családbarát programokat szerveznek. Az egyik legfontosabb intézkedésük volt, hogy létrehozták a családokkal foglalkozó szakbizottságot, illetve folyamatosan vannak a nagycsaládosokat támogató pályázati kiírásaik. Továbbá együttműködnek az egyházakkal, amelyek nagyban tudják segíteni a családprogramokat. Nagy terhet vesznek le sok család válláról azzal, hogy támogatják a nappali központok működését, amelyeket a kalákaprogramból is megerősítettek, ezt a tevékenységet a jövőben is folytatni kell, mondta a megyeelnök. Hargita Megye Tanácsa folyamatosan alkalmaz fiatalokat, így állandóan vannak olyan munkatársaik, akik gyereknevelési szabadságukat töltik. Borboly Csaba ismertette, hét éve, hogy fél órával lecsökkentették a kisgyerekes anyák napi munkaidejét, és mától bevezetik a fokozatos munkába állást: a gyereknevelésről visszatérő anyák első hónapban napi két órát, második hónapban négy órát, harmadik hónapban hat órát dolgoznak, a negyedik hónaptól vezetik be a nyolcórás munkaidőt a félórás kedvezménnyel. Ez érvényes azokra is, akik kevesebb mint négy hónapja tértek vissza az intézménybe. Ezek az intézkedések példaértékűek, hangsúlyozta a megyeelnök, hiszen, mint mondta, ezek a kedvezmények nem befolyásolják az intézmény hatékony tevékenységét. Borboly Csaba még megoldatlan problémaként a vakációk idején a gyerekek elhelyezését nevezte, mivel még nem sikerült olyan foglalkoztató központokat kialakítani, ahol felvigyázzák a gyerekeket munkaidő alatt. A megyei tanács alintézményeiben – például a kórházban – szükség van a szolgáltatások bővítésére, és továbbra is prioritás lesz minden olyan tér kialakítása, felújítása, amely a gyerekes családokat segíti, hangsúlyozta a megyeelnök.

sajtotajekoztato_2016nov8_3

Kolozsvári Tibor azt mondta, a népesedéspolitikát, a családok megerősítését támogatják. Több helyi önkormányzat befektet a családbarát környezet megvalósításába, ezért a díjnak nemcsak szimbolikus jellege lesz.

Kérem ossza meg ismerőseivel: