A Gyilkos-tó legyen mindannyiunk ügye!

Újra teljes egészében körbejárhatóvá vált a tó

– Fokozottan oda akarunk figyelni a Gyilkostó üdülőtelep fejlesztését célzó beruházásokra, azok finanszírozására, ezért Hargita Megye Tanácsa kezdeményezi a Gyilkostó Közösségi Fejlesztési Társulás létrehozását Gyergyószentmiklós város önkormányzatával közösen – jelentette ki Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke a szeptember 7-én tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vett még Leopold Anna és Görgicze Emőke a Naturland Alapítvány részéről, Angi Zoltán, az Ökoalpin Turisztikai Egyesület elnöke, valamint Nagy Attila a Viridis Kft.-től. Az alelnök elmondta, hogy a fejlesztés érdekében már egyeztettek civilszervezetekkel, és a továbbiakban szeretnének minél több személyt, szervezetet bevonni ebbe.

– Mindenkit, magánszemélyt, szervezetet egyaránt arra bátorítunk, keressenek meg ötleteikkel, hogy minél biztosabb legyen e természeti kincs megőrzése. A Gyilkos-tó legyen mindannyiunk ügye! – mondta Barti Tihamér.

IMG_4059A sajtótájékoztatót abból az alkalomból tartották, hogy újra teljes egészében körbejárhatóvá vált a Gyilkos-tó, miután átadták a felújított hidat a Cohárd-patak beömlésénél. Leopold Anna szerrint a Gyilkos-tó úgyével foglalkozni kell, mivel annak idején, 2001-ben, amikor épült ez a híd, még a tó tükre látszott ezen a helyen.

– Fontos, hogy gyermekeinket környzettudatosságra neveljük – fogalmazott.

Nagy Attila elmondta, örvend, hogy Hargita Megye Tanácsa felkarolta ezt az ügyet, látszik, hogy konkrét lépések történnek e téren.

A projektre a megyei tanács turisztikai pályázatán 7930 lej támogatást nyertek. A tó körüli tanösvény – amelyet a Naturland Alapítvány alakított ki – betongyűrűkön nyugvó pallója 2001-ben készült. Ma a tó körül lezárt sétálóút csak turistaútvonal. A 15 év alatt a hidat az idő vasfoga nem kímélte, így járhatatlanná vált, szinte lehetetlenné téve a Gyilkos-tó körüli teljes sétát. A projektet kivitelezők célja az volt, hogy felújítsák a húszméteres hosszúságú, 1,2 méter széles hidat, amely lehetővé teszi a teljes útszakasz bejárását. Most már babakocsival is át lehet kelni rajta.

A projekt célcsoportját a Gyilkos-tóhoz látogató turisták képezik, amelyek száma évente 200 000 főre tehető. A területen máig rengeteg olyan növény és állat található meg, amely számos turistát vonz.

Fotók: Keresztes Zoltán

Kérem ossza meg ismerőseivel: