A hangok színei

Három, Bécsben élő nemzetközi hírű zenész, Matei Ioachimescu, Antal Sándor és Tina Žerdin ad koncertet „A hangok színei” projekt keretében április 24-én, pénteken este hét órától a gyergyószentmiklósi Művelődési Ház nagytermében.

Nem mindennapi formációban lépnek a közönség elé: fuvolán, brácsán, hárfán játszanak majd! Ez egy jó lehetőség arra, hogy a közönség megismerkedhessen ezzel a három hangszerrel, és a nekik komponált irodalommal, ami tele van csodálatos színekkel, hangokkal, harmóniákkal. Mindezt egy dinamikus, vonzó program keretében és a szépet szerető közönség közreműködésével. A projekthez egy kis nevelési és oktatási jelleg is társul, a különböző tanulmányi- és kulturális intézetek együttműködése által. Kihasználva eme hangszer-együttes mobilitási lehetőségeit, „A hangok színei” projektnek az a célja, hogy koncerteket mutasson be a már jól bevált koncerthelyszínek mellett olyan városokban is, ahová a klasszikus zene szépségei, mesteralkotásai nehezebben jutnak el.

A fellépőkről

Matei Ioachimescu

2013-ban az osztrák külügyminiszter által „Az integráció nagykövetének” választott fuvolaművész, generációjának egyik legkifinomultabb zenésze. Óriási koncert-aktivitással rendelkezik, különböző formációkban mutatott be sikeres koncerteket Ázsiában és Európa majd minden országában. A bécsi Zenekonzervatóriumban végezte tanulmányait, majd Bécsben telepedett le. Európa több kitűnő és érdekes művészével dolgozik együtt. Egy aranyfuvolán játszik, amelyet a japán Muramatsu cég készített.

Antal Sándor

A csíkszeredai születésű brácsaművész zenei karrierjét a nagyváradi Filharmóniában kezdte. A kolozsvári Zeneakadémián végzett, majd ösztöndíjjal a budapesti egyetemen egészítette ki tanulmányait. Jelenleg a grazi Zene- és Képzőművészeti Egyetemen bővíti hangszertudását, mesterszakos hallgatóként. Jártas mind a zenekari repertoárban, mind a kamarazenében vagy akár a népzenében is. 2008-tól a híres, Németországban székelő, nemzetközi zenekar, a Philharmonie der Nationen tagja.

Tina Žerdin

A szlovéniai születésű hárfaművész először zongorázni és énekelni tanult. Később azonban a hárfa mellett döntött, mellyel nemzetközi sikereket ért el. A Szlovén Kulturális Minisztérium támogatását élvezi, rendszeres meghívott zenésze a bécsi Volksopernek, a Wiener Kammerorchesternek és az Osztrák Rádiózenekarnak. Az egyik legkeresettebb szólista. Kortárs zeneszerzők komponálnak neki műveket. 2015-ben debutál első lemezével, a Ljubljana-i Rádió közreműködésével.

hangokszineiplakat_kisujsag_cover

Műsoron

A műsor egy széles stílusbeli spektrumot ölel fel, amely hozzájárul ahhoz, hogy a művészek bemutathassák technikai tudásukat, és segít abban, hogy a közönséget is be lehessen vonni a művek megértésének folyamatába.

Jacques Ibert – Interlude

Johann Joachim Quantz – Fantázia fuvolára

Max Reger – Szvittételek brácsára

Carlos Salzedo – Az éj muzsikája hárfára

Claude Debussy – Szonáta fuvolára, brácsára és hárfára

Arnold Bax – Trio Elegiac

George Bizet – Habanera és Bohém ének a „Carmen” operából fuvolára és hárfára

Henryk Wieniawski – Caprice brácsára és hárfára

Johann Sebastian Bach – Allemande a francia szvitből fuvolára és brácsára

Astor Piazzola – „A tangó története” fuvolára, brácsára és hárfára

Bartók Béla – Román táncok fuvolára, brácsára és hárfára

„A hangok színei“ projekt a 2015-ös év egyik legérdekesebb projektjének ígérkezik Romániában. Hiszünk abban, hogy ez az új koncepció, ami a közönség és a zeneművek közötti erősebb kapcsolaton nyugszik, hatalmas siker lesz.

Jegyek a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ irodájában válthatók munkanapokon 9–16 óra között. A koncertre érvényesek az Ambrus Éva, és a Bálint Ákos komolyzenei bérletek.

Jegyek ára: felnőtteknek 12 lej, szakmabelieknek, diákoknak, nyugdíjasoknak és vidékieknek 10 lej. Sic Card-dal rendelkező diákoknak a jegy ára 8 lej.

Jegyrendelés a 0266/361.992-es telefonszámon.

Támogatók: Romániai Osztrák Nagykövetség, Osztrák Kulturális Fórum, Magyarországi Balassi Intézet, Bécsi Osztrák – Román Szövetség, Beszterce – Naszód Megye Tanácsa, Sinaia város Kulturális Központja, Hargita Megye Tanácsa.

Kérem ossza meg ismerőseivel: