A Hargita megyei gazdák érdekeinek is érvényesülniük kell

Konzultációsorozat zajlik a 2021-től érvényes agrártámogatási rendszerről

A kisgazdák támogatására kell fektetni a hangsúlyt, csökkenteni kell a bürokráciát, növelni a fejlesztési alapokat, és a helyi szakmai véleményekre, nem pedig uniós szinten meghatározott szabályokra kell alapozni a mezőgazdasági tevékenységeket, hangzottak el a Hargita megyei igények a jövőbeni Közös Agrárpolitika (KAP) kapcsán.

A Hargita megyei gazdák érdekeinek is érvényesülniük kell európai uniós szinten, az elkövetkező időszak az ittenieket is kell hogy segítse, ennek érdekében javaslatcsomagot állítanak össze, amelyet Bukarestben és Brüsszelben is képviselnek. A helyi érdekekre alapuló javaslatok összeállításáért konzultációsorozatot szervez Hargita Megye Tanácsa együttműködve a vidékfejlesztési egyesületével és a kistérségi fejlesztési társulásokkal.

KAP_2017apr20_1

Az Európai Bizottság online kérdőívvel kéri ki a gazdálkodók, a szakmai és érdekvédelmi szervezetek véleményét a jelenlegi KAP-ról. Ugyanakkor a 2016-ban lezajlott Corki Európai Vidékfejlesztési Konferencia zárónyilatkozata meghatározta azt a tíz politikai irányvonalat, amelyet az Európai Uniónak szem előtt kell tartania a vidékfejlesztési és agrárpolitikájában a 2020–2027-es tervezési időszakban. A két dokumentum, a corki nyilatkozat és a jelenlegi online kérdőív összegzése alapján alakul ki az úgynevezett fehér papír, amelyet az Európai Bizottság 2017 nyarán terjeszt elő, és amely az új KAP alapját képezi.

A Hargita megyei konzultációt április 20-án megtartották a polgármesterekkel, fejlesztési társulásokkal, tervezőkkel és építőkkel a csíkszeredai megyeházán, április 21-én 9 órától szintén a megyeházán, a 13-as teremben pedig a civilszervezetekkel, a Leaderekkel és a kistérségi társulásokkal találkoznak a szervezők és a szakemberek.

KAP_2017apr20_2

Az április 20-i találkozón Borboly Csaba megyeelnök hangsúlyozta, mindenki fogalmazza meg véleményét és ötleteit, hiszen egységes fellépésre van szükség ahhoz, hogy azt Brüsszelben meghallják.

A megyebeli gazdák nem a mennyiségben, hanem a minőségben, a hagyományos termékekben és a biotermelésben tudnak versenyezni. Erre kell koncentrálni a fejlesztési forrásokat, ebben van a jövő és a biztosabb megélhetés, mondta Becze István, a megyei tanács mezőgazdasági bizottságának elnöke.

Csák László, a Planificatio tanácsadó cég munkatársa, a corki konferencia résztvevője ismertette az uniós agrárpolitikai és vidékfejlesztési irányelveket. Hozzátette: ez az utolsó lehetőség arra, hogy befolyásolják azt a folyamatot, amely meghatározza 2021-től az agrártámogatás rendszerét, hiszen a javaslatok összegzése után 2017-ben megszületik a végleges döntés. A helyiek ötletei alapján összeállított javaslatcsomagot Bukarestben és Brüsszelben is képviselni fogják, mondta a szakértő. A corki dokumentum előtérbe helyezi a kutatást, a munkahelyteremtést, a biodiverzitást, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást, és hiányzik belőle a hagyományos infrastruktúra, a gazdák támogatása. A keleti tagállamok azt szeretnék, hogy maradjon meg a támogatások korábbi formája, egyes tagállamok pedig azt szorgalmazzák, hogy csupán a károk után fizessenek támogatást, ismertette Csák László. A szakértő elmondta, a konzultációk során összegyújtott javaslatokat megfogalmazzák és elküldik véleményezésre a résztvevőknek, majd utána születik meg a végleges Hargita megyei egységes álláspont. Ezenkívül szakmai anyagokat is küldenek az érintetteknek, és továbbra is várják a javaslatokat.

KAP_2017apr20_3

Folytatni kell az eddigi támogatások rendszerét, és ne Brüsszelben határozzák meg például az aratás idejét, hanem a kérdésben élvezzen előnyt egy helyben született szakmai vélemény, hangzottak el a javaslatok az április 20-i találkozón. A Hargita megyeiek továbbá csökkentenék a bürokráciát, amely ugyanolyan bonyolult egy kisebb értékű támogatásra is, mint egy jóval jelentősebb beruházásra. Hangsúlyosabban oda kellene figyelni az önkormányzatok fejlesztési programjaira, illetve nagyobb pénzalapot kellene elkülöníteni a fejlesztésekre, vélik a Hargita megyei elöljárók. Ugyanígy növelni kellene a Leader-társulások támogatását, mivel azok a helyi gazdaság megerősítésére irányulnak. A KAP prioritása továbbra is a kisgazdák támogatása kellene hogy maradjon, illetve dolgozzanak ki külön stratégiát a nagygazdaságok és a kis-, illetve közepes gazdaságok támogatására. Előbbiek részesüljenek kamattámogatásban, utóbbiaknak pedig maradjon meg a területalapú támogatás, hangzott el a javaslat.

Kérem ossza meg ismerőseivel: