A hegyimentők digitalizálták Hargita megye turistaútjainak 70 százalékát

Jelentősen csökkent az eltévedt kirándulók száma

Hargita megye összesen 2600 kilométernyi turistaútjának mintegy 70 százalékát digitalizálták a hegyimentők, aminek köszönhetően jelentősen csökkent a hegyekben eltévedt kirándulók száma.

Fekete Örs, a megyei hegyimentő-szolgálat vezetője az AGERPRES-nek elmondta, mintegy négy évvel ezelőtt vágtak bele a projektbe, amely keretében felmérnek, végigjárnak minden ösvényt, digitálisan rögzítik az útvonalakat, és feltöltik ezeket a szolgálat honlapjára (https://www.salvamontharghita.ro/).

‘2600 kilométernyi turistaút szövi át a megyét, ezeknek 70 százalékát már digitalizáltuk. Óriási munka’ – mondta a hegyimentő.

Az intézmény honlapjáról bárki letöltheti a térképeket, amelyeken meg vannak jelölve a nyomvonalak. Ezeket akkor is követni lehet a telefonon, ha nincs térerő. Fel van tüntetve az útvonal hossza, nehézségi foka és a bejárásához szükséges idő is – magyarázta Fekete.

A honlapon van egy alkalmazás, amely a túraút megszervezésében segíti a túrázni vágyókat. Ehhez elég néhány adatot betáplálniuk: azt, hogy milyen hosszú utat szeretnének megtenni, hány órát szánnak rá, hol és milyen terepen szeretnének haladni, és a program javasolni fog néhány variánst, amelyekből ki lehet választani a nekik tetszőt – számolt még be a hegyimentők vezetője.

Fekete elmondása szerint a digitalizálási projekt egy szélesebb körű, a hegyi turizmus biztonságossá tételére irányuló program része, és máris a hegyekben eltévedt kirándulók számának jelentős csökkenéséhez vezetett. Míg 2010-ben a hegyimentők bevetéseinek közel 80 százaléka eltévedt vagy eltűnt túrázók felkutatására irányult, az ilyen esetek most már tevékenységük mindössze 10 százalékát teszi ki. A turistautak rendbetétele, a jelzések frissítése, a nyomvonalak rögzítése, a menedékhelyek építése nagy munka volt, de oda vezetett, hogy már nem kell eltévedt túrázók után kutatniuk a hegyekben. Amennyiben valaki mégis eltéved, az esetek túlnyomó többségében mobiltelefonon keresztül útba tudják igazítani, és le tudják vezényelni a mentési akciót – magyarázta.

Azt is elmondta, hogy jelenleg a Maroshévíz környéki turistautak digitalizálása zajlik. Azt is hozzátette azonban, hogy ez a tevékenység állandó jellegű, nem hiszi, hogy valaha is véget ér, mert folyamatosan új ösvények jelennek meg, mások megváltoznak vagy eltűnnek, és a hegyimentőknek jelen kell lenniük a terepen, hogy a balesetek megelőzése érdekében naprakész információkkal lássák el a turistákat.

Az elkövetkező időszakban azt is tervezik, hogy lefilmezik a megye legszebb turistaösvényeit, hogy virtuálisan is be lehessen járni azokat. Így akarják népszerűsíteni Hargita megye hegyvidékét – mondta Fekete Örs.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: