A helyi gazdaság élénkítését szolgálja az év eleji pénzleosztás

Borszék kapott a legtöbbet a visszaosztásából

A térségek szolidaritásának köszönhetően Borszék kapta a legtöbbet az áfából és a jövedéki adóból származó összeg év eleji visszaosztásából: a helyi wellnessközpont munkálataira egymillió lejt szavazott meg Hargita Megye Tanácsának döntéshozó testülete a január 22-i, pénteki rendkívüli ülésén. A „szolidaritási alapba”, ahogyan Borboly Csaba megyeelnök nevezte, a térségek a nekik járó összeg öt-öt százalékáról lemondva fizettek be pénzt, Borszék és Székelykeresztúr javára, utóbbinak közel 250 ezer lejt utaltak a Sóskút fürdő felújítására, továbbá ugyanennyit a helyi egészségügyi központ korszerűsítésére és kerékpárút építésére. A fürdők támogatása kiemelten fontos a megyei tanácsnak, így korábban a tusnádfürdői és a parajdi élményfürdő beindítását támogatta, idén pedig, a fent említett két létesítményen kívül, a csíkkarcfalvi Madicsafürdő fejlesztéséhez is hozzájárul: a Kisvillany programjából a helység villamosítására 400 ezer lejt szán.

A Borszéknek előirányzott támogatás napirendre tűzése alkalmából meghívták az ülésre a város vezetőségét és lakóit mint díszvendégeket.

RendkUlesBorszekiek_2016jan22_1

Borboly Csaba méltatta a szolidaritást, és elmondta, hogy az országban egyedülálló az az eljárás, amit Hargita Megye Tanácsa folytat a településeknek való leosztásoknál, miszerint a helyi önkormányzatok igénylése alapján döntik el a támogatások irányát, illetve mértékét.

– Több mint 300 igénylés érkezett, így nem volt könnyű dolgunk a kérelmek elbírálásánál – mondta a megyeelnök. – Igyekeztünk azon szempontok szerint dönteni, amelyek eddig is meghatározták munkánkat, és olyan beruházásokra adni a pénzt, amelyekre nem lehet más forrásból támogatást lehívni. A megyében 235 település van, így nem sok az összesen 11 millió lej, mindenütt csak a projektek kisebb hányadát tudjuk támogatni, viszont meggyőződésem, hogy a helyi összefogás, kaláka révén kevés pénzből sok eredmény születhet. A helyi gazdaság fejlődését szolgáló kezdeményezésekre osztottunk le összegeket, a közösségépítésre és a közbiztonságra fókuszáltunk: a közösségi tereink fejlesztésére, iskolák korszerűsítésére, az egyházainkra, az önkéntes tűzoltóink erősítésére, továbbá a kultúra, az egészségügy meg a sport területe is kiemelt figyelmet kapott. Mindezek a fiatalok itthon maradásának feltételei, minden intézkedésünk végső soron ezt a célt szolgálja. Ugyanakkor a pénz elosztásánál a térségi és nemzetiségi arányokra figyeltünk, politikamentesen.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke szerint ezentúl Borszék a szolidaritás szimbólumának nevezhető, és nagy az esély arra, hogy a város visszanyerje egykori fényét. Mik József, Borszék polgármestere hozzászólásában a fiatalok szerepét hangsúlyozta, és kijelentette: a fejlesztések a település és így értelemszerűen a helyi ifjúság jövője érdekében történnek. Mint mondta, mára már látszik az elmúlt évek turisztikai beruházásainak az eredménye, nőtt a szálláshelyek száma, és a turisták egyre több lehetőséget találnak Borszéken a szabadidő eltöltésére. Fazakas Annamária, a helyi turisztikai szövetség képviselője optimistán nyilatkozott a jövőt illetően, jelentős fejlődésről számolt be, bár még rengeteg munkára van szükség.

RendkUlesBorszekiek_2016jan22_puzzle

A rendkívüli ülés végén Borboly Csaba és Mik József a teremben felállított táblára puzzle-szerűen részben kirakta a borszéki wellnessközpont képét. A megyei tanács elnöke megjegyezte: hagytak helyet másoknak is, hogy hozzátegyenek a képhez.

Fotók: Keresztes Zoltán

Kérem ossza meg ismerőseivel: