A helyi turizmus problémáit vitatták meg a megyeházán

A vállalkozóknak hálózatban kellene gondolkodniuk 

Beburkolózás jellemző a turizmus területén tevékenykedő helyi vállalkozókra, nem hajlandóak mások szolgáltatását ajánlani a vendégeknek, lépést tenni egymás felé, a turisták panaszkodnak az utak minőségére, van, ahol még nincs megoldva a csatornázás, és sokba kerül a szennyvíz elszállítása. Ráadásul valótlan adatok találhatók az interneten a megyei szolgáltatásokról, szálláslehetőségekről, vannak olyanok, amelyek már megszűntek, ezért szükség lenne egy adatbázisra, amelynek aktualitását valaki havonta ellenőrizné. A fenti problémákat és megoldásokat sorolták fel az ágazatban tevékenykedő vállalkozók azon a megbeszélésen, amelyet a Hargita megye vidéki térségeiben, turisztikai ágazatában tevékenykedő kis- és középvállalkozók számára tartottak a RuralGrowth elnevezésű nemzetközi projekt („RuralGrowth – increasing competitiveness of SMEs in the rural visitor economy sector” – A növekedés elősegítése a vidéki térségben) keretében március 14-én a csíkszeredai megyeházán. Továbbá elhangzott, nehézséget jelent a szakképzett munkaerő és a nyelvismeret hiánya, ha pedig a tulajdonosok költséget fordítanak az alkalmazottak taníttatására, azok rövid időn belül külföldön keresnek munkát. Nyelvtudásról pedig nincs értelme addig beszélni, amíg a turisták nem kirándulhatnak szabadon, mert veszélyt jelentenek a medvék és a pásztorkutyák. Illetve a megye természeti adottságai sincsenek megfelelően kihasználva, valamint a marketing és az információ hiánya, a pályázati rutintalanság is jellemző.

A találkozón Farkas Enikő projektmenedzser ismertette a projekt részleteit, Csilip Árpád projektmenedzser-asszisztens a Hollandiában tartott partnertalálkozóról számolt be, a részt vevő vállalkozóknak pedig lehetőségük nyílt saját tevékenységük bemutatására és az ezzel kapcsolatos problémáik megvitatására. A megbeszélésen többnyire panziótulajdonosok jelentek meg, illetve egy fényképészet és műterem tulajdonosa. Számos ötlet, tanács hangzott el, amelyet a vállalkozók alkalmazhatnak, például az, hogy a vállalkozás indításakor más jövedelemforrással is kelljen rendelkezni, mert egy elképzelés nem lesz már az első perctől nyereséges. Össze lehetne kötni az orvosokkal a természetes gyógymódokat, tehát ajánlhatnák a betegeknek a mofettákat, borvízfürdőket, létre kellene hozni egy weboldalt, amelyen megtalálható, hol milyen események lesznek a megyében, mert a panziótulajdonosok feladata az is, hogy naprakész programokat tudjanak ajánlani a vendégeknek. Ilyen egyébként létezett, de jelenleg nem működik, azonban a megbeszélés eredményeként a szervezők megígérték, hogy utánajárnak  és szorgalmazzák az oldal újraindítását. Az is elhangzott, hogy térségünkben problémát jelent a kudarctól való félelem, sokan nem mernek vállalkozást indítani, mert csődbe mehet, ezért akadnak olyan települések, ahol vannak látványosságok, de nincsenek szolgáltatások, így a turisták nem hagynak ott pénzt, kevés a szórakozási lehetőség a gyermekeknek, valamint sokan azért nem tudnak pályázni, mert túl sok feltételt szabnak meg, és nem felelnek meg ezeknek a kategóriáknak.

DSC_0165

A helyi érintettekkel második alkalommal egyeztettek, korábban a megyében működő turisztikai egyesületekkel, szervezetekkel vitatták meg a felmerülő kérdéseket. A megbeszélések célja, hogy térségünkben és más országokban alkalmazott jó gyakorlatokat ismerjenek meg a vállalkozók, ismertessék problémáikat, és ezekre megoldást keressenek, amelyek alapján módosítani lehetne a pályázati kiírásokat, szabályokat. A megbeszélés egyik eredménye, hogy ezentúl együttműködnek a részt vevő vállalkozók, hiszen összefogással kölcsönösen tudják majd ajánlani egymás szolgáltatásait a megyébe érkező turistáknak, így többnapos vagy akár többhetes programcsomagokat hozva létre.

Az eseménnyel kapcsolatos felhívás a következő linken olvasható: http://hargitamegye.ro/hirek/helyi-erintettek-talalkozoja-a-videki-turizmus-fejlesztese-erdekeben.html.

Kérem ossza meg ismerőseivel: