A hét közepéig országszerte kitart a megszokottnál melegebb idő

A hét közepétől szinte naponta várható csapadék a következő két hétben

Országszerte meleg időre lehet számítani a következő napokban, a hét közepén azonban már a sokéves átlagot megközelítő hőmérsékleti értékek várhatók, csapadék pedig szinte naponta előfordulhat a következő két hétben – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szeptember 11. és 24. között érvényes előrejelzéséből.

A hétfőn közzétett prognózis szerint Erdélyben a hét első három napján felmelegszik az idő, az alacsonyabban fekvő vidékeken átlagban 29-30 Celsius-fokos nappali csúcsértékek is előfordulhatnak, a szeptember közepére prognosztizált lehűlés nyomán azonban a regionális átlag 24 fok körüli értékre csökken. Szeptember 17-24. között a hőmérsékleti csúcsérték átlaga 25-26 fok körül alakul. Az éjszakai hőmérsékleti értékek nagyjából 11-13 fok körüliek lesznek a teljes kéthetes időszakban, csak a medencékben lesz ennél hidegebb. Csapadékra 14-e és 17-e között, illetve 21-e után lehet számítani.

A Bánságban és a Körösvidéken szeptember 13-áig akár 30-33 fokra is felmelegszik a levegő napközben, 15-étől azonban a regionális átlag megközelíti a sokéves átlagot, és nem haladja meg a 24-26 fokot. Szeptember 17-étől 24-éig ismét felmelegedik az idő, a csúcsértékek 26-28 fok körül alakulnak. A hőmérsékleti minimumok nem változnak jelentősebben a következő két hétben, 14-15 fokig hűl le a levegő éjszakánként. Csapadékra 14-16. között, illetve a hónap utolsó dekádjának kezdetétől lehet számítani.

A hegyvidéken az ilyenkor megszokottnál melegebbek lesznek a nappalok és enyhébbek az éjszakák. A csúcsértékek átlagban 15-20 fok körül, a minimumok 8 és 12 fok között alakulnak. Szeptember 12-én és 13-án lesz a legmelegebb a hegyekben. Az előrejelzések szerint szeptember 14-17. között, majd 21-e után várható csapadék.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: