A héten melegebb lesz a sokéves átlagnál

Október 1-jétől lehűlés kezdődik

A sokéves átlagnál melegebb idő várható szeptember végéig, ám október elsejétől a hőmérsékleti értékek a megszokottakhoz közelítenek, és gyenge esőkre is számítani lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szeptember 25. és október 8. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A hétfőn közzétett prognózis szerint Erdélyben és Máramarosban október 1-jéig sokkal melegebb lesz az ilyenkor megszokottnál, a nappali csúcsértékek régiós átlaga a sokéves átlagnál 6-8 fokkal magasabb lesz, 23 és 27 Celsius-fok között alakul, a minimumoké 8 és 13 fok között változik. Jövő hónap elejétől lehűlés kezdődik, a nappali csúcsértékek megközelítik a sokéves átlagnak megfelelő 18-21 fokot, az éjszakai minimumok pedig az 5-9 fokot, de még előfordulhatnak a szokásosnál melegebb nappalok. Elszórt esőzésekre csak október 1-je után lehet számítani.

A Bánságban és Körösvidéken is szokatlanul meleg lesz ezen a héten, 25-28 fokos maximumokkal és 10-15 fokos minimumokkal. Október 1-jétől itt is fokozatos lehűlés áll be, nappal 20-21 fokig melegszik a levegő, éjszaka 8-11 fokig csökken a hőmérséklet. Helyi esőzések csak október 1. után várhatók.

A hegyekben ezen a héten 12 és 20 Celsius-fok közötti maximumokra és 5 és 10 fok közötti minimumokra kell számítani. Október elsejétől enyhe lehűlés kezdődik. Ezen a héten csapadék szinte egyáltalán nem várható, jövő héten előfordulhatnak helyi esőzések.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: