A Hideg Gyergyóditróban

Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról

November 21-én, szerdán 19.00 órától Gyergyóditróban a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban  látható a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Hideg című előadása.

Hideg – melynek alcíme: Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról – egy olyan előadás, melynek négy melankolikus, komikus és rejtélyes történetében önmagukra ismerhetnek a gyergyószentmiklósiak. Megtudhatjuk például a hokipálya és a gyergyói hokicsapat történetét. Mindezt az utcalámpák fényében. Kiderül, milyen egy különös találkozás mínusz 50 fokban és feltehetjük a kérdést: Csíkszeredában, vagy Gyergyószentmiklóson van hidegebb? Az előadás szól még rejtélyes eltűnésekről, borvízforrásokról és végtelen krumpliföldekről. És közben felbukkan az örök fiatalság titkát jelentő kék fény is. A produkció nem sorolható be a klasszikus műfaji kategóriákba, de tartalmaz borzalmakat, szerelmet, rejtélyt… és egy kis sci-fit is.

FRIG_Jakab Lóránt4

„A Hideg egy Gyergyószentmiklósról szóló áldokumentarista írás. A darab szereplői soha nem léteztek, a történetek is a fantázia szüleményei.
Az egyetlen létező tény, hogy Gyergyószentmiklóson nagyon hideg van. Amikor beköszöntenek a hosszú, fagyos téli éjszakák és köd borítja a várost, az emberek behúzódnak otthonaikba és meséket találnak ki. Mert így gyorsabban telik az idő. Mert így elszökhetnek kis időre egy más világba. Meglehet, egyszerűen csak azért mesélnek, mert így kevésbé magányosak. A Hideg arról az igényünkről szól, hogy mesélhessünk és meséket hallhassunk.”  (Elise Wilk, a darab szerzője)

FRIG_Jakab Lóránt3

„Nem létezik város történetek és történelem nélkül. Nem létezik város szerelem, magány, vagy humor nélkül és minden városban történnek bűncselekmények is. Nem csak dokumentumfilmekből, vagy hírekből érthetünk meg egy közösséget. A kitalált történeteink is rólunk beszélnek. Nem valóságos statisztikai adatok által, hanem a hely hangulatán keresztül. Hogy miért Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról? Talán azért, mert itt másképp villan a fény.” (Leta Popescu, az előadás rendezője)


Jegyek ára 15 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak 10 lej. 
Jegyek válthatók előadás előtt a helyszínen.


A Figura Stúdió Színház vendégjátéka Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és Gyergyóditrói Polgármesteri Hivatal közös támogatásával valósul meg.


Elise Wilk:

HIDEG

Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról

HIDEG - plakat1

Magyar fordítás: Czegő Csongor

Játsszák:
Bartha Boróka, Boros Mária, Faragó Zénó, Kolozsi Borsos Gábor, Máthé Annamária, Moșu Norbert-László, Tamás Boglár, Vajda Gyöngyvér

Díszlet, jelmez: Török Réka
Zeneszerző: Bocsárdi Magor
Rendező: Leta Popescu

Korhatár: 12+
Időtartam: 1 h 30 min

www.figura.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: