A jódtablettákat kizárólag nukleáris balesetet követő sugárzásnak való kitettség esetén szabad bevenni

Az országos mérések szerint normális szinten van a radioaktivitás

A kálium-jodid tablettákat csak a 40 év alatti lakosságnak kell beszednie, kizárólag nukleáris balesetet követő sugárzásnak való kitettség esetén – figyelmeztetett az egészségügyi minisztérium.

Hétfő esti közleményében a tárca rámutat, hogy a kálium-jodid tablettákat a háziorvos által felírt recept alapján ingyen felveheti a patikákban a lakosság. Emlékeztet, hogy az erről szóló miniszteri rendelet június 23-án lépett életbe.

A minisztérium nyomatékosítja, hogy a kálium-jodid tablettákat csak nukleáris baleset esetén, hatósági javaslatra szabad bevenni, megelőző jelleggel nem.

A jódtabletták mintegy 2500 gyógyszertárban elérhetők, ezek listája megtalálható a minisztérium honlapján.


CNCAN: az országos mérések szerint normális szinten van a radioaktivitás

Az országban végzett mérések szerint nem emelkedett a radioaktivitás szintje Romániában – jelentette be hétfőn a Nukleáris Tevékenységeket Ellenőrző Országos Bizottság (CNCAN) az ukrajnai zaporizssjai atomerőművel kapcsolatban nyilvánosságra került információkat követően.

A CNCAN folyamatosan nyomon követi a radioaktivitási szintet – olvasható az AGERPRES-nek elküldött közleményben.

Arra is rámutatnak, hogy Ukrajna területén a környezeti radioaktivitás-ellenőrzési rendszer normálisan működik, és nem jelzi a normál értékek túllépését.

Romániában a sugárzási szinteket folyamatosan ellenőrzi az Országos Környezetvédelmi Ügynökség az Országos Környezeti Sugárvédelmi Ellenőrző Rendszeren (RNSRM) keresztül.

A szakemberek a nap 24 órájában ellenőrzik az adatokat, és továbbítják azokat a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek, hogy a nemzeti és nemzetközi döntéshozók és a lakosság azonnali tájékoztatást kapjon.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn arra szólított fel, hogy biztosítani kell a nemzetközi ellenőrök hozzáférését a zaporizssjai atomerőműhöz, miután Ukrajna és Oroszország azzal vádolta meg kölcsönösen egymást, hogy a hétvégén Európa legnagyobb atomerőművét bombázták – tájékoztatott a Reuters és a France Presse.

‘Bármiféle atomerőmű elleni támadás öngyilkos dolog’ – mondta Gutteres Japánban egy sajtókonferencián, ahol szombaton részt vett az első atombomba ledobásának 77. évfordulója alkalmából Hirosimában rendezett emlékülésen.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: