A kánikula hatásainak kivédésére hoztak intézkedéseket

A rendelkezések a nyár végéig hatályban maradnak

A kánikula hatásait enyhítő intézkedésekről döntött szerdán az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).

Az intézkedéseket Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője jelentette be szerda esti sajtótájékoztatóján.

A rendelkezések értelmében a hőmérsékleti értékektől függően korlátozni kell a kültéri tevékenységeket és munkavégzést; elsősegélynyújtásra alkalmas, árnyékos fedezékeket kell létrehozni, ahol ingyen ivóvizet biztosítanak; tájékoztatni kell a lakosságot a kánikulára vonatkozó óvintézkedésekről és a tarlóégetés szigorú tiltásáról; az erdészeti felügyelőségeknek fokozottan kell ellenőrizniük az erdőket, főleg a turisták által sűrűn látogatott helyeken; a hatóságoknak tűzvédelmi megfigyelés alatt kell tartaniuk az erdőket és mezőgazdasági területeket; figyelemmel kell kísérni a kiszolgáltatott személyeket; készenlétbe kell helyezni az egészségügyi sürgősségek, tűzvészek vagy balesetek esetén bevetendő erőforrásokat.

A CNSU a lakosság számára is kidolgozott néhány ajánlást. Azt tanácsolják az embereknek, hogy a kánikula óráiban térjenek be néha légkondicionált helyiségekbe, 11 és 18 óra között kerüljék a napsütötte helyeket, a zsúfoltságot és tartózkodjanak a fizikai megerőltetéstől, igyanak sok vízalapú folyadékot (vizet, gyümölcslevet, langyos teát), fogyasszanak joghurtot, gyümölcsöt és zöldséget, viseljenek szellős öltözetet, kalapot, napszemüveget, és kerüljék a nehéz, zsíros ételeket, az alkoholt, a túlzott mennyiségű koffeint és cukrot tartalmazó élelmiszereket.

Arafat ugyanakkor nyomatékosan felszólította a gazdákat, hogy ne gyújtsák meg a tarlót, ne használják a tüzet területük megtisztítására, a turisták se rakjanak tüzet a kirándulás során; az autósoknak külön üzent, kérve őket, hogy ne dobják ki a kocsi ablakán az égő cigarettát. Mindez ugyanis az aszály miatt kiszáradt növényzet lángra lobbanásához, az pedig tűzvészhez vezethet.

A CNSU által elfogadott intézkedések nyár végéig hatályban maradnak.


Erdőtüzek kialakulásának veszélyére figyelmeztet az országos katasztrófavédelem vezetője

A következő napokra kánikulára figyelmeztető sárga és narancssárga kódjelzést adtak ki a hatóságok, emiatt megnő az erdőtüzek kialakulásának veszélye – jelentette ki szerda esti sajtótájékoztatóján Raed Arafat, a katasztrófavédelmi főosztály vezetője.

Az országos meteorológiai szolgálat (ANM) a következő figyelmeztetéseket adta ki:

* július 21-én 12 óra és július 24-e 21 óra között sárga kánikulariadó Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt megyében;

* július 22-23-án narancssárga kánikulariadó Szatmár, Szilágy, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt és Teleorman megyében.

Arafat azt mondta, a hőség várhatóan egyre nagyobb területekre terjed ki, és a szárazsággal együtt fokozottan növeli az erdőtüzek kialakulásának veszélyét.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: