A kapitalizmustól féltik az emberiséget

Stephen Hawking és Ferenc pápa véleménye

    A világ egyik legismertebb tudósa, Stephen Hawking  úgy véli, nem a mesterséges intelligencia a legijesztőbb dolog. A kapitalizmus sokkal-sokkal fenyegetőbb. Stephen Hawking tavaly még a robotokat tartotta a legveszedelmesebb fenyegetésnek. Akkor azt mondta: a mesterséges intelligencia felfedezése az emberiség utolsó nagy eredménye lehet. Nos, az elmúlt évben megváltozott a véleménye: most már a kapitalizmustól félti az emberiséget – írja az Origó.
   A neves asztrofizikus úgy véli, hogy az intelligens gépek hatalmas jólétet hozhatnak az emberiségre. Hisz a termelés automata lesz, nem kell majd gyárakban robotolnia senkinek. Ez leveri a luxustermékek árát, mindenki gazdagon élhet majd. Legalábbis ez az egyik lehetőség.

Stephen_HawkingStephen Hawking szerint a kapzsiság a gépeknél is veszélyesebb
Fotó: huffingtonpost.com

    Ugyanakkor most pont az ellenkezője látszik megvalósulni, és a fejlődés csak egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenséget okoz. Azaz hosszútávon milliárdok kerülhetnek a létminimum közelébe, míg a nagy techcégekhez közelálló mágnások csak gazdagodnak és gazdagodnak.
    Bár Hawking nem közgazdász, véleménye az egész tudományos világban fontos. Többen kritizálták a kozmológust, amiért a területén túl vélekedik. Mások úgy gondolják, igaza lehet, az egyenlőtlenséget azonban nem lehet szorosan összekötni a technológiai fejlődéssel.
    Paris Match című francia magazin csütörtökön megjelent számában a pápa is kitért a kapitalizmus veszélyeire. Az erről szóló MTI összefoglaló alább olvasható:
    „A közös házunk szennyezett, szüntelenül romlik. Mindenki elköteleződésére szükség van. Meg kell óvnunk az embert saját pusztításától” – hívta fel a figyelmet a pápa. A környezetszennyezés elleni küzdelem mellett a pápasága kezdete óta elkötelezett egyházfő jelezte, hogy szükség van a fejlődés új módozataira annak érdekében, hogy az éhezéstől, a kizsákmányolástól, a háborúktól és a munkanélküliségtől szenvedő nők, férfiak és gyermekek „méltóságban tudjanak élni és felnőni”.

ferenc_papa1A „pénz imádatát” is bírálta Ferenc pápa az interjúban. 

    „A kapitalizmus és a profit nem bűnös dolgok, ha nem válnak bálvánnyá. Nem azok, ha csak eszközök maradnak” – hangsúlyozta az egyházfő. „Ha viszont a pénz és a profit mindenáron imádandó bálvánnyá válik, ha a kapzsiság a társadalmi és gazdasági rendszerünk alapja, akkor társadalmaink a szakadék felé rohannak” – tette hozzá.  
    Ferenc pápa szerint „az emberek és az egész teremtés nem szolgálhatja a pénz hatalmát: itt vannak a szemünk előtt annak következményei, ami történik!” – mondta. „Az emberiségnek le kell mondania a pénz imádatáról, és az emberi személyiséget, annak méltóságát, a közjót, a Földet utánunk benépesítő generációk jövőjét kell középpontba helyeznie” – vélekedett a pápa.
    A külpolitikai konfliktusok közül Szíriát és Irakot emelte ki, ahol szerinte szembe kell nézni a sürgős helyzettel, és a problémák okait kell kezelni. 
    „Tegyük fel a kérdést, hogy miért van annyi háború és erőszak (…) Ne felejtsük el a Föld azon hatalmasainak kétszínűségét, akik békéről beszélnek, de titokban fegyvereket árulnak” – mondta Ferenc pápa, megismételve, hogy olyan „gazdasági fejlődési modelleket kellene építeni, amelyek az embert helyezik a középpontba és nem a pénzt”.

(Forrás: Origo/MTI)
(Címfotó: warosu.org)

Kérem ossza meg ismerőseivel: