A kereskedelemben található arcmaszkok fele nem véd a koronavírus ellen

Az ellenőrzések számos rendellenességet fedtek fel

A kereskedelemben található arcmaszkok mintegy fele nem véd a COVID ellen, a gazdasági tárca rendeletben akarja kötelezni a kereskedőket, hogy ezt tüntessék fel az érintett termékeken – jelentette ki szerdán Virgil Popescu szakminiszter.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) által végzett ellenőrzések számos rendellenességet fedtek fel.

‘Csalódott vagyok a kereskedelemben található védőmaszkok minősége miatt. Ha most azt mondom, hogy a kereskedelemben – üzletekben, gyógyszertárakban, raktárakban, importőröknél – levő maszkoknak a fele nem nyújt az embereknek védelmet, rámsütnék, hogy túlzok, azonban ez a valóság. És ennek véget kell vetni. Nem engedhetjük meg azt, hogy olyan maszkokat áruljanak, amelyek nem védik a lakosságot a vírus ellen’ – mondta Popescu.

A miniszter szerint a fogyasztóvédelem 18 millió lejre bírságolt meg különböző cégeket, amelyek ilyen, nem megfelelő maszkokat árusítottak.

Popescu rámutatott, hogy a nem megfelelő maszkok mindegyike importáru, emiatt azt tanácsolta a lakosságnak, hogy az emberek vásárolják a román gyártású termékeket, mivel azok mind ellenőrzött minőségűek, és a legjobbak a piacon található termékek közül. Jelenleg legalább 16 vállalat gyárt az országban maszkokat, és ezek a cégek képesek biztosítani a teljes fogyasztói szükségletet – tette hozzá.

A miniszter felkérte ugyanakkor a viszonteladókat és a patikákat, hogy ne engedélyezzék többé a minőségileg nem megfelelő termékek forgalmazását.

‘Rendeletet fogunk kiadni, amely világosan kimondja, hogy ezek a maszkok nem védenek a COVID ellen, és ezt fel is kell tüntetni a kérdéses termékeken’ – fűzte hozzá a kormány képviselője.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: