A kisfalvak érdekében nyújtott be módosító javaslatokat Borboly Csaba

Elkezdődött a Régiók Bizottsága plenáris ülése Brüsszelben

A vidéki gazdaság innovációja és modernizációja című jelentéstervezethez nyújtott be a kisfalvakra fókuszáló módosító javaslatokat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke február 10-én Brüsszelben, a Régiók Bizottsága (RB) plenáris ülésén. Módosító javaslataiban Borboly Csaba kiemelte az oktatási intézmények elérhetőségének fontosságát a kistelepülésekről, mivel számos régióban az oktatási intézmények jelentős távolságra találhatók a tanulók otthonától, s a helyzetet súlyosbítja az alacsony fejlettségű infrastruktúra. „Az oktatás nemléte és/vagy elérhetetlensége kedvező táptalaja a korai iskolaelhagyásnak, a társadalmi marginalizációnak, írástudatlanságnak” – hívja fel a figyelmet a dokumentumban a megyeelnök.

CoRPlenaris_10feb2016

Mivel a jelentéstervezet eredeti megfogalmazása szerint a versenyképesség és a gazdasági növekedés szempontjából nagyon fontosak a gyors távközlési hálózatok, a székelyföldi elöljáró szerint a továbbiakban is támogatni kell a virtuális piac betörését, a digitális kommunikációs szolgáltatások minél kedvezőbb áron való elérhetőségének növelését, valamint az online szolgáltatások elterjedését a vidéki területeken. Az internet elérhetősége főleg a földrajzilag elszigetelt területeken alapfeltétel kell legyen, biztosítva ezáltal az ottani közösségek tájékoztatáshoz, oktatáshoz, fejlődéshez nélkülözhetetlen hozzáférését, elősegítve ezáltal a városi és vidéki részek közötti leszakadás mértékének csökkentését – áll a megyeelnök indoklásában. Egy másik módosítója szerint a vidékfejlesztést elsősorban egy virágzó, stabil mezőgazdaságra alapozva lehet megvalósítani, egy további indítványában pedig az áll, hogy a faluturizmus egy versenyképes alternatíva tud lenni, és jelentős szerepet kaphat a vidékfejlesztésben.

CoRPlenaris_10feb2016_2

A kétnapos ülés első napján, szerdán délután felszólalt Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, aki elmondta, olyan Európára van szükség, ahol nincsenek belső határok, utalva a kontinenst sújtó legégetőbb problémára. Szerinte a helyi önkormányzatok küzdenek meg nap mint nap a migránsproblémával, ugyanakkor tesznek a fiatalok radikalizálódása ellen, hiszen ma arra van szükség, hogy a különböző kultúrák ugyanúgy éljenek együtt, mint ahogy az jellemző Európa egész történelmére. Donald Tusk hangsúlyozta, az Európai Tanács figyelembe veszi a Régiók Bizottsága véleményét, és a közeljövőben még nagyobb szükség lesz a bizottság támogatására, amikor megoldást keresnek Európa problémáira.

Kérem ossza meg ismerőseivel: