A Klassz–Tavasz Fesztivál utolsó koncertje

Brácsával a nagyvilágban

A Klassz–Tavasz Fesztivál utolsó, Antal Sándor és Christian Naș koncertjére várjuk az érdeklődőket május 24-én, kedden délután hat órától a gyergyószentmiklósi zsinagógába.

bracsa_koncert

A projekt a minőségi zenét szerető közönségnek egy különleges műsort kínál! A két nemzetközi szintű szólista, Antal Sándor és Christian Naș brácsaművészek, Leclair, Wieniawski, Hindemith zenei gyöngyszemei és virtuóz darabjai mellett, bemutatnak olyan magyar és román zeneszerzők által, eredetileg erre a két hangszerre írott műveket is, amelyeket még nem volt alkalma hallani a romániai közönségnek. Ezek a darabok romániai ősbemutatók, egyúttal új oldaláról is megmutatva a brácsa változatos és érdekes hangszínbeli és technikai lehetőségeit. A kolozsvári születésű Christian Naș, a híres, Stuttgart-i Rádió Szimfonikus Zenekar tagja, a csíkszeredai születésű Antal Sándor pedig a Brno-i Filharmónikus Zenekar brácsa-szólamvezetője. Mindkét művész a világ számos pontján fellépett már különböző zenekarok illetve együttesek tagjaként. Barátságuk és együttmüködésük egy sikeres koncert után kezdődött, amit két brácsás felállásban a SoNoRo Nemzetközi Kamarazene Fesztiválon adtak. Christian Naș és Antal Sándor egy elbűvölő utazásra hívja a közönséget a brácsa világába. Ennek az utazásnak van nevelési töltete is, aminek segítségével jobban bevonható a közönség a művek megértésének, élvezetének folyamatába.

A művészekről:

nasChristian Naș Kolozsváron született. Tanulmányait a helyi Zeneakadémián végezte. Nikolaus Harnoncourt karmester ajánlására ösztöndíjat kapott, hogy Ausztriában, a grazi Konzervatóriumban folytassa tanulmányait. 1997-ben a grazi Szimfónikus Zenekar szólóbrácsása lett. 1999-ben pedig sikeres felvételt nyert a stuttgarti Rádió Szimfónikus Zenekarába.
Kamarazenészként rendszeres résztvevője különböző fesztiváloknak Németországban, Ausztriában, Japánban, Romániában, amelyek között megemlíthetjük a Chiemgauer Musikfrühling, Kulturwald, Boswiler Sommer vagy SoNoRo fesztiválokat. Első CD-je a „Songs and Dances of Life” a Humanitas Multimedia kiadónál és a Solo – Musica München lemezkiadónál jelent meg.

antalAntal Sándor Csíkszeredában született. Művészi karrierjét a nagyváradi Filharmónia tagjaként kezdte el. A kolozsvári Zeneakadémián diplomázott, majd a grazi Zeneművészeti Egyetemen folytatta magiszteri tanulmányait. A fiatal muzsikus zenei világát meghatározóan befolyásolták Kurtág György, Robert Levin, Erdélyi Csaba, Marius Ungureanu, Schiffer Ervin, Haffner Eszter, Răzvan Popovici, Roland Daugareil és Herbert Kefer, általuk olyan összetett művésszé válva, aki zenekari muzsikusként, kamarazenészként és népzenészként is, egyaránt megállja a helyét. 2008 és 2015 között a híres „Philarmonie der Nationen” zenekar tagja volt Németországban. 2015 szeptemberétől pedig a csehországi Brno Philarmonie szólóbrácsása.

Műsoron:

concert cameral 20 28 mai1

Ligeti György: Baladă și joc
Kurtág György: Jelek, játékok és üzenetek két brácsára
Bartók Béla: 44 Hegedűduó (válogatás)
Hollós Máté: Viole contro violenze – versenymű két brácsára és kamarazenekarra
Könczei Árpád: Duó két brácsára
J. M. Leclair: Hat duó két hegedűre vagy két brácsára (válogatás)
K. Stamitz: Három duó brácsára (válogatás)

A belépés ingyenes.

Kérem ossza meg ismerőseivel: