A kórházi látogatást szabályozó rendelettervezetet bocsátott közvitára az egészségügyi minisztérium

A kórházi beteglátogatást szabályozó rendelettervezetet bocsátott közvitára az egészségügyi minisztérium.

A javaslat értelmében az egészségügyi intézményekben hétfőtől péntekig 15 és 20 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10 és 20 óra között lesz látogatási idő. A látogatás időtartama 30 perc, járványhelyzetben azonban – a megyei egészségügyi igazgatóság kockázatelemzése alapján – ez csökkenthető 15 percre vagy akár fel is függeszthető.

A tervezet azt is előírja, hogy a kórházba történő felvételkor a beteg kap egy számkódot, ezt közlik a hozzátartozókkal, akik később csak ennek alapján kérhetnek telefonos tájékoztatást a páciens állapotáról.

Az egészségügyi intézmények a rendelet hatályba lépésétől számított 30 napon belül kötelesek kidolgozni és alkalmazni a betegek hozzátartozóinak tájékoztatását szolgáló rendszert. Ennek lehetővé kell tennie, hogy a beteg felvételét követő legtöbb két óra elteltével a hozzátartozók kérésre telefonon/SMS-ben tájékoztatást kapjanak arról, hogy milyen osztályra, hányadik emeletre, hányas kórterembe utalták be a pácienst, ki a kezelőorvosa, illetve hogy milyen telefonszámon érdeklődhetnek az állapotáról.

Ha a beteglátogatást valamilyen okból felfüggesztették a kórházban, az osztályoknak kötelességük naponta tájékoztatni a hozzátartozókat a betegek állapotáról. Ez a kezelőorvos, az ügyeletes orvos vagy az erre kijelölt személy feladata.

Ugyanakkor a hozzátartozók kérésre beszélhetnek a kezelőorvossal a beteg állapotáról az orvos munkaidejében, egy megszabott program alapján, amelyet az osztályvezető orvosnak kell összeállítania, jóvá kell hagynia a kórház orvos igazgatójának, és ki kell függeszteni az intézmény bejáratához, jól látható helyre.

A válságos állapotban vagy végstádiumban levő betegeket naponta, a nap bármely órájában meglátogathatják hozzátartozóik – írja elő a rendelet. Ha a körülmények lehetővé teszik, a kezelőorvos beleegyezésével egy hozzátartozó állandó jelleggel a beteg mellett maradhat.

Az intenzív terápián ápolt gyermekek mellett szintén állandó jelleggel jelen lehet egy hozzátartozó. A 14 éven aluli gyerekeket minden osztályon elkísérheti hozzátartozó, a 14 és 18 év közöttiek esetében ehhez az osztályvezető orvos hozzájárulására van szükség.

A rendelet azt is előírja, hogy tilos bármilyen díjat felszámolni a betegek látogatásáért. Ez alól csak a parkolási díj képez kivételt.

A rendelet mind az egészségügyi minisztérium, mind a helyi hatóságok alárendeltségében működő kórházakra érvényes, előírásainak be nem tartása a menedzseri szerződés felbontását vonja maga után – áll a tervezetben.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: