A Kósa-lányok Budapestet is meghódították

Adventi hangversenyt adtak a Magyarság Házában

A Gyergyószentmiklósról indult és a tanulmányok földrajzi értelemben is terjedelmes útját megjárt, a világ számos színpadán megfordult, jelenleg Bécsben élő fuvolaművész-lányok, Kósa Mária és Júlia – kárpátaljai és tajvani kvartett-társukkal együtt – immár Budapestet is meghódították: december 5-én a fuvolakvartettre hangszerelt legszebb zeneművekből összeállított műsorukkal nagy sikerű adventi hangversenyt adtak a Magyarság Házában.

2_The_Brunette_Quartet_a_budapesti_koncerten1_Foto_Matuz_GaborThe Brunette Quartet a budapesti hangversenyen

„Négy fiatal úgy döntött, hogy egy röpke órácskára a szeretet, a béke és a megnyugvás szigetévé varázsolja a Magyarság Házát ma este. És sikerült nekik! Tündérek voltak, netán angyalok, vagy egyszerűen csak a The Brunette Quartet tagjai? Jó kérdés. Önök ismerik a választ?” – ezekkel a sorokkal jelentkezett koncert után Facebook-oldalán a Magyarság Háza. S miközben sokan azon tűnődtek, vajon tündérek voltak-e vagy angyalok a Bécsből érkezett fuvolakvartett tagjai, a kérdésre csakhamar meghozta a választ egy bejegyzés: Tündéri angyalok!

„Adventi koncertünk programja színes utazás lesz: a klasszikus zene gyöngyszemei mellé friss, izgalmas, modern zeneműveket választottunk” – fokozták a kíváncsiságot a megelőző napokban a fiatal muzsikusok, s ennek megfelelően fuvoláikból advent második vasárnapjának előestéjén a magyar fővárosban a Messiás-oratóriumból Händel Hallelujája, Vivaldi Négy évszakából a Tél, Mozart Kis éji zenéjének 2., 3. és 4. tétele, Debussy csodálatos Réverie (Álom) kompozíciója, illetve Zgraja Walking time művének két tétele: a Soul-Menüett és a Rock-Badinerie csendült fel a műsor első felében. Az ifjú hölgyek természetesen kis előkarácsonyi csemegét is tartogattak közönségük számára, amely Corelli Karácsonyi koncertjéből az Adagióval indult és a Jégvarázs animációs film Legyen hó című betétdalát is tartalmazta.

4_Jobb_szelen_Kosa_Julia_Foto_Matuz_GaborKoncert közben, a kép jobb szélén Kósa Júlia

Bensőséges, családias hangulatban telt az este, átjött a lányok közvetlensége, kedvessége, azonnal szívébe zárta őket mindenki – így értékelte a Magyarság Háza adventi programsorozatának ezt az állomását Csibi Krisztina, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. igazgatója, a hangversenyt záró Ian Clarke-szerzeményről, a Zig zag zoo-ról pedig azt mondta: „Meglepő volt és aranyos, imádták a nézők!” Felettébb beszédes az is, ahogyan Seres Zsuzsa osztályvezető fejezte ki a koncerten szerzett benyomásait: „Olyan volt, mintha gyöngyök gurulnának.” A Kósa-lányok édesanyja, Kósa Éva – aki Gyergyószentmiklósról érkezett a koncertre – könnyeivel küszködve nézte és hallgatta végig a hangversenyt…

3_Kosa_Maria_a_budapesti_koncerten_Foto_Matuz_GaborKósa Mária

A Kósa Mária alapította-vezette The Brunette Quartet először járt Magyarországon. „Óriási örömmel fogadtuk a meghívást – lelkendezett az est végén a két gyergyószentmiklósi lány –, hiszen első alkalommal nyílt lehetőségünk bemutatkozni a magyar közönségnek. Nagy szeretettel játszottunk nekik és ezt ugyanilyen nagy szeretettel fogadta a hallgatóság is. Felejthetetlen élmény volt számunkra az ott töltött két nap!” Mária elmondta azt is, számosan eljöttek a koncertre a Budapesten élő gyergyói rokonaik, de még udvarhelyi és csíkszeredai barátaik közül is, és tíz évvel ezelőtti budapesti diáktársai közül is sokan jelen voltak. Tajvani kvartett-társuk, Hsin-Hao Chang pedig tiszteletbeli magyar lett ezen az estén!

Íme hát, a Kósa-lányok immár elmondhatják: Gyergyószentmiklósról Budapestre Bécsen keresztül vezet az út!

*    *    *

A 30 esztendős Kósa Júlia és a 27 éves Kósa Mária már óvodás korukban a zene közelébe kerültek: szülővárosukban először Fazakas Edit tanította őket furulyázni, majd az általános iskolában Ambrus Éva volt a szeretett zenetanárnőjük. Amikor elhatározták, hogy a fuvola lesz a választott hangszerük, Hajdó István, a város akkori főesperes-plébánosa örvendeztette meg őket két kölcsönfuvolával. Tizenegy és kilenc évesek voltak, amikor Csíkszeredába mentek zenét tanulni. Négy évet töltöttek ott – Mária Gergely-Simon Ibolya tanítványaként –, majd onnan Székelyudvarhelyre kerültek Sándor Attila zenetanárhoz, akinél két évig tanultak. Azután Júlia Kolozsváron a Zeneakadémia zenepedagógia és fuvola szakán, Mária pedig Budapesten az Alföldy-Boruss Eszter vezette Continuo Zeneiskolában mélyítette tovább zenei ismereteit. Diplomája megszerzése után Júlia visszatért Gyergyószentmiklósra és zenetanárként dolgozott. Mindeközben Mária Bécsben elvégezte a konzervatóriumot és 2011-ben megalapította saját zeneiskoláját, az International Music Academy-t (INTMA). Szűk egy évvel ezelőtt hozta létre a The Brunette Quartet nevű együttest, amelyhez idén nyáron Júlia is csatlakozott. A két gyergyószentmiklósi lány mellett a kárpátaljai Gulyás-Megyeri Barbara és a tajvani Hsin-Hao Chang tagja még a csapatnak.

5_Kosa_Julia_es_Maria_a_budapesti_koncerten_Foto_Matuz_GaborKósa Júlia és Kósa Mária

Röviddel a megalakulásuk után felléptek Hollandiában Európa legnagyobb fuvolafesztiválján, márciusban pedig Vencser László, az ausztriai idegen nyelvű pasztoráció országos igazgatója meghívására a hivatal fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepségen szerepeltek Bécsben. Gyakran játszanak magánrendezvényeken, partikon, születésnapokon, esküvőkön, céges rendezvényeken. Október 9-én Bécsben a Restaurant am Kalvarienbergben Kunst, Kultur und Kulinarik, azaz Művészet, Kultúra és Konyha címmel nagy sikerű koncertet tartottak, ugyanott október 30-án szintén felléptek. A december 5-i budapesti hangverseny kiemelkedő eseménye volt fennállásuk szűk egy esztendejének.

Az együttes honlapcíme: http://thebrunettequartet.intma.at/

Varga Gabriella
Fotók: Matúz Gábor

brunettebp-page-001A hangverseny plakátja

Kérem ossza meg ismerőseivel: