A következő két hétben a januárban megszokottnál enyhébb időjárás várható

Az ország nagy részében csapadékhullás várható

A sokéves átlagnál jóval melegebb lesz az idő ezen a héten, a hőmérséklet január 22. után közelít majd január második felére jellemző értékekhez – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) január 16-29. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben a következő két hét legnagyobb részében a januárban megszokottnál enyhébb időjárás várható, különösen január 17-től 22-ig, amikor a nappali hőmérséleti csúcsértékek 9 és 15 Celsius-fok, az éjszakai minimumok pedig 0 és 5 fok között váltakoznak majd. Január 23-tól lehűlés következik, de továbbra is szokatlanul enyhe idő lesz, nappal 0-4 fok, éjszaka -6 és -2 fok közötti átlaghőmérsékletekkel. Január 18-22. között helyenként csapadékhullás várható, eleinte eső, majd havas eső formájában. A hónap utolsó hetében már kisebb lesz a csapadék valószínűsége.

Bánságban és Körösvidéken ezen héten a sokéves átlagnál jóval melegebb lesz, különösen január 17-18-án, amikor a hőmérsékleti maximumok 12-15 fok, a minimumok 4-8 fok között ingadoznak majd. Január 19-22. között a csúcsértékek átlagban 5-10 fok, a minimumok -2 és 3 fok között alakulnak. Ezután lehűlés következik, az éjszakai minimumok átlaga -4 fokra csökken, nappal pedig átlagban 2-5 fok várható. Január 17-22. között gyakori és helyenként bőséges esőzések várhatók, január 20-22. között havas eső is lehetséges. A hónap utolsó hetében már kisebb lesz a csapadék valószínűsége.

A hegyekben január 20-ig a sokéves átlagnál szintén jóval magasabb lesz a hőmérsélet, a maximumok 2 és 9 fok, a minimumok -3 és 3 fok között váltakoznak majd, 1800 méter fölött ennél alacsonyabb értékek is lehetségesek. Ezután lehűlés következik, de a hónap végéig lesznek még olyan napok, amikor a januárban megszokottnál enyhébb lesz az idő. Január 17-22. között a hegyvidéki térségek nagy részében csapadékhullás várható, a nyugati és délnyugati hegységekben bőséges mennyiségben. Kezdetben esőre és havasesőre, később havazásra lehet számítani. A hónap utolsó hetében már kisebb lesz a csapadék valószínűsége.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: