A következő két hétben hűvösebb lesz az időjárás

Gyakrabban kell esőre is számítani

A következő két hétben általában hűvösebb lesz az időjárás az egész országban, bár lesznek olyan napok, amikor a hőmérsékleti csúcsértékek elérik a 33-34 Celsius-fokot. A régiók többségében csapadék is várható, főként augusztus 31-e után – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) augusztus 22-e és szeptember 4-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben a jelzett időszak első napjaiban az időszaknak nagyjából megfelelő hőmérsékleti értékekre lehet számítani, a maximumok átlaga 26-28 Celsius-fok közt alakul, de ezt követően jelentős mértékben ismét felmelegszik az idő, augusztus 25-e és 31-e között 30-33 fokos csúcsértékek is lesznek. A jelzett időszak végén bekövetkező lehűlés azonban ismét a sokévi átlagot megközelítő hőmérsékleti értékeket eredményez. A minimumok értéke a kéthetes időszak csaknem egészében magasabb lesz a megszokottnál, átlagban 14 és 17 fok közt alakul. A hét elején és a jelzett időszak vége felé többfelé várhatók záporok, zivatarok, helyenként jelentősebb mennyiségű eső eshet.

A Bánságban és a Körösök vidékén az első napokban viszonylag hűvösebb lesz az idő, nappal 24-29 fokos átlagos csúcsértékekre, éjszaka 14-17 fokra lehet számítani. Ezt követően jelentősen felmelegszik az idő, helyenként visszatér a kánikula is. A nappali csúcshőmérséklet átlagban 32-34 fok körül alakul, éjszaka 18-21 fokig hűl le a levegő. Szeptember elejére valamivel enyhül a hőség, de a csúcsértékek még mindig a sokéves átlag fölött helyezkednek majd el. A hét elején ezekben a régiókban is nagy kiterjedésű területeken várható nagy mennyiségű csapadék, majd azután csak elszigetelten fordulhat elő gyenge zápor. Augusztus 31-e után ismét nagyobb valószínűséggel lehet záporokra, zivatarokra számítani.

Máramarosban a sokéves átlagnál valamivel magasabb hőmérsékleti értékekre lehet számítani szinte a teljes kéthetes időszak egészében; a nappali csúcsok előbb 28-30 fok körül, majd 31-33 fok körül alakulnak, éjszaka sem hűl le 14-16 fok alá. Szeptember első napjaiban várható lehűlés. A hét elején többfelé várhatók záporok, zivatarok, helyenként jelentős mennyiségű csapadék hullhat. Helyi esőzések augusztus 30-a után is előfordulhatnak.

A hegyekben az ilyenkor megszokottnál melegebb lesz a következő két héten, nappal 18-25 fok, éjszaka 8-15 fok várható. Szeptember elején válhat hűvösebbé az idő, de még így is meg fogják haladni a sokéves átlagot a hőmérsékleti értékek. A hét első napjaiban sokfelé várhatók záporok, zivatarok, majd ismét augusztus 31-e után.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: