A következő két hétben változó hőmérsékletre és kiadós esőzésekre számíthatunk

Másodfokú árvízriasztást adtak ki 10 vízgyűjtő medencére

A következő két hétben 10 és 18 fok között változó hőmérsékletre és kiadós esőzésekre számíthatunk az ország nagy részén – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzéséből.

A Bánságban és a Partiumban a március 12-25. közötti periódus első napjaiban meleg idő várható, 16-19 Celsius-fokos nappali hőmérsékleti értékekkel. Március 14-én enyhe lehűlés következik, március 15-én hajnalban várható a leghidegebb: a Bánságban 2-3, Máramarosban 0 fokra is számítani lehet. Március 16-17-én ismét melegszik a levegő, de március 18-a és 20-a között az időszak hőmérsékleti átlagához képest hidegebb lesz, fagypont alá is süllyedhet a hőmérők higanyszála. A második hét végén (március 21-e után) ismét enyhülés várható, 2-3 fokos nappali és 10-12 fokos éjszakai hőmérsékleti értékekkel. A térségben a következő két hétben számítani kell csapadékra, március 12-én és 18-án kiadósabb esőzések is várhatók.

Erdélyben is a hét eleji meleg után hűvösebb napok következnek, majd enyhülés, a következő hét elején pedig ismét fagypont körüli hajnalokra lehet számítani. Az első héten 10 és 17 fok között alakulnak a nappali, 0 és 4 fok között az éjszakai hőértékek. A második hét elején éjszakánként fagypont alá süllyed az éjszakai hőmérséklet, majd fokozatosan megenyhül az idő, március 25-én nappal körülbelül 10, éjjel 0 fokra lehet számítani. Csapadék is valószínű, főként március 12-én és 18-án, amikor kiadós esőzésekre van kilátás.


Narancssárga jelzésű árvízriasztást adott ki hétfőn az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet Mehedinţi, Gorj, Temes, Krassó-Szörény és Dolj megye vízgyűjtő medencéire.

A hidrológusok szerint kedden 18 óráig többek között a Temes felső folyásán, a Berzava felső és középső folyásán, a Moravica, a Karas, Néra, Cserna vízgyűjtő medencéjében áll fenn az áradás veszélye, de a Desnăţui, Motru, Gilort és a Zsil folyó medencéjében is narancssárga szintű áradásveszély van.

Hétfőn 16 órától március 14-én 22 óráig a Visó, az Iza, a Túr, a Lápos, a Nagy-Szamos, a Béga, a Temes, a Berzava, a Moravica, a Karas, a Néra és Cserna vízgyűjtő medencéjére sárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben.

Szintén sárga jelzésű árvízriasztást adtak ki szerdán 22 óráig az Aranyos, a Maros (Fehér, Hunyad és Arad megyei szakaszán), a Drincea, Desnăţui, a Zsil és az Olt folyóra (Hargita, Kovászna, Brassó, Szeben, Vâlcea, Gorj, Dolj, Argeş és Olt megye).

Március 13-án 9 órától március 14-én 22 óráig a hegyoldalakról lezúduló víz a patakok, vízfolyások hozamait rövid idő alatt megnövelheti, így helyi árvizek kialakulhatnak a Maros felső folyásán (Hargita, Beszterce-Naszód, Maros megyében), a Kis-Küküllő és Nagy-Küküllő folyókon (Hargita, Maros, Szeben, Fehér megye) és több Olt, Teleorman, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Prahova, Buzău, Suceava, Neamţ, Bákó, Vrancea megyei vízgyűjtő medencében.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: