A következő napokban országszerte kitart a hőség

Jövő héttől fokozatos lehűlés várható

A következő napokban országszerte kitart még a hőség, a jövő hét folyamán azonban fokozatos lehűlés várható, melynek eredményeként Erdélyben és Máramarosban a nappali csúcsértékek nem haladják meg a 26 Celsius-fokot – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) kéthetes, augusztus 21-e és szeptember 3-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben augusztus 27-éig a régió túlnyomó részében hőség várható, a maximumok átlaga 31 fok, a minimumoké 16 fok körül alakul. Ezt követően fokozatosan fog lehűlni a levegő, jövő hét közepétől nappal legtöbb 26 fok várható, az éjszakák is hűvössé válnak, a minimumok 12 fok körül alakulnak. Futó záporok és zivatarok minden délután előfordulhatnak, augusztus 27-e után megnő a valószínűsége, hogy nagyobb területre kiterjednek.

A Bánságban és a Körösvidéken is kánikula lesz az első héten, a nappali csúcsértékek 32-34 fok körül alakulnak, a második héten már csak 27-28 fok várható. Az éjszakai minimumok augusztus 28-áig 18 fok körül, ezt követően 14 fok körül alakulnak. Futó záporokra a második héten van nagyobb kilátás.

Máramarosban is kitart a hőhullám az első héten, a maximumok 31-33 fok körül, a minimumok 16-18 fok körül alakulnak. Augusztus 26-ától kezdődően azonban jelentősen lehűl az idő, 26 fok körüli csúcsértékekre és 12 fok körüli minimumokra lehet számítani. Futó záporokra augusztus 27-e és szeptember 3-a között van nagyobb kilátás.

A hegyvidéken a megszokottnál melegebb lesz ezen a héten, a nappali csúcsértékek 16-22 fok körül, az éjszakai minimumok 10-14 fok körül alakulnak. Augusztus 27-étől fokozatos lehűlés várható a teljes hegyvidéki régióban. Futó záporokra, zivatarokra elszórtan a teljes periódusban számítani lehet a délutáni órákban. Nagyobb kiterjedésű területeket érintő csapadék augusztus 23-án és 24-én, illetve 27-e után valószínű.


Az ANM szerda estig meghosszabbította a hőségriasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szerda estig meghosszabbította a másodfokú (narancssárga jelzésű) kánikulariasztást Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila és Ilfov megyére és Bukarestre.

Az említett területeken a nappali hőmérsékleti csúcsértékek 37-39 Celsius-fok körül alakulnak. A hőérzet kellemetlen lesz, a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as szintet.

A meteorológusok meghosszabbították szerda estig az elsőfokú (sárga jelzésű) hőségriadót is, amely Argeş, Arad, Buzău, Krassó-Szörény, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Mehedinţi, Prahova, Tulcea, Temes, Vâlcea, Vrancea és Vaslui megyére vonatkozik.

Az érintett területeken kellemetlen lesz a hőérzet, a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as szintet. A nappali maximumok 33 és 37 fok körül várhatók, éjszaka 17-23 Celsius-fokig hűl le a levegő.

A meteorológusok figyelmeztetnek még, hogy az ország északi részében és elszórtan a többi régióban is a nap folyamán fokozódhat a légköri instabilitás.


Forrás: agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: