A közintézmények és a hatóságok kötelesek biztosítani az online bankkártyás fizetés lehetőségét

A törvénymódosítást kedden fogadta el döntő házként a képviselőház

Valamennyi közüzemi szolgáltató, közintézmény és hatóság köteles lesz biztosítani az online bankkártyás fizetés lehetőségét az ügyfeleknek. Az erről szóló törvénymódosító tervezetet kedden fogadta el döntő házként a képviselőház.

A jogszabályt 269 képviselő támogatta, egy nemmel szavazott, négyen tartózkodtak.

A tervezet a korszerű fizetési módok bevezetéséről szóló 2002/193-as számú sürgősségi rendeletet módosítja.

Előírásai szerint az adókat, illetékeket, díjakat, járulékokat, kamatokat, bírságokat, késedelmi pótlékokat és más összegeket bevételező közüzemi szolgáltatók, közintézmények és hatóságok kötelesek biztosítani a bankkártyás fizetés lehetőségét az ügyfeleknek POS-terminálokon, illetve a kártyás fizetést lebonyolító alkalmazásokon keresztül.

A törvénymódosítás arra kötelezi a közüzemi szolgáltatókat, közintézményeket és hatóságokat, hogy a hatályba lépésétől számított hat hónapon belül nyújtsanak hozzáférést az ügyfeleiknek az elektronikus fizetési rendszerhez. A kötelezettség alól mentesülnek azok a szolgáltatók, intézmények és hatóságok, amelyeknek nincs mobilhálózati lefedettségük.

A törvénymódosítás szerint az 50.000 eurónál nagyobb éves forgalmú kereskedelmi társaságok és szolgáltató cégek is kötelesek biztosítani a bankkártyás fizetés lehetőségét az ügyfeleknek POS-terminálokon és alkalmazásokon keresztül.

A jogszabály alkalmazásának szabályait a hatályba lépésétől számított 60 napon belül dolgozzák ki az illetékes kormányzati intézmények.


Forrás: www.agerpres.ro

Kérem ossza meg ismerőseivel: