A közmédia húsvéti műsorajánlója

„Üdvözlégy, drága nap” (Magyar népének)

A kereszténység legnagyobb ünnepére, a meghitt családi jeles napokra a közmédia is gazdag ajándékkal készül. A műsorpalettán az ünnephez illő összeállítások, közvetítések és filmek szerepelnek.

A nagypénteki református istentiszteletet a debreceni Református Nagytemplomból közvetíti a Duna (10:00). Igét hirdet Fekete Károly a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. „Ahogyan az útkereszteződések, a keresztutak mindig fontosak voltak, csomópontokat képeztek, ahol választásra kényszerült a vándor, hogy merre folytassa útját – fogalmazza meg képszerűen a nagypénteki útkeresést az igehirdető. – A nagypénteki keresztútnál is dönteni kell: vállaljuk-e a Krisztus követésének útját.”

Jézus kínszenvedésének napján a rádióhallgatók a soltvadkerti evangélikus templom istentiszteletébe kapcsolódhatnak be. (Kossuth Rádió 10:04). „Jézus kereszthalála egyetemes és univerzális, immáron 2000 éve – idézzük Homoki Pál lelkész szavait. – És univerzális ma is, kérdésünk, hogy Neked mit jelent Krisztus halála, hogy más áldozatot hozott érted?”

Soltvadkert_evang_belso

A soltvadkerti evangélikus templom belülről

 A Via Crucist, a Duna World élőben közvetíti a római Colosseumból. A két órában a hívek tizennégy stáción keresztül követhetik Jézus keresztútját és halálát.  (21:30).

A Passió című film híven adja vissza nagypéntek misztériumát. Mel Gibson 2004-ben készült alkotása megosztotta a közönséget. A hívő rendező – a korábbi Jézus-filmektől eltérően – nagyfokú realizmussal ábrázolta a Megváltó szenvedését. Az alkotás hangulata egyedülálló: szereplői azokon a nyelveken szólalnak meg, amelyeket egykor Jeruzsálemben beszéltek. Az arámi és latin dialógusokat magyar felirattal olvashatjuk (Duna 22:20).

Passi--_kisebb(2)

Passió

Szombaton a hazai filmszínházakban is sikerrel bemutatott, a  II. János Pál – A fehér ruhás vándor című alkotást vetíti a Duna. A felvételeket 13 országban, 120 helyszínen forgatták, a képanyagot pedig a világ nagy filmgyűjteményeiből származó archív felvételek gazdagítják (Duna 9:00).

A Kossuth Rádióban a kunszentmártoni Szent Márton római katolikus plébániatemplom kereplője szól. A katolikus hagyomány szerint nagypénteken és nagyszombaton a harangok nem szólalnak meg, mert Rómába mentek, hogy a sírba tett Jézust gyászolják. Ezen a két napon a harangokat a kereplők helyettesítik (12:00).

A gyermekek szórakoztatásáról az M2 gazdag kínálata gondoskodik. Ezúttal két Grimm mesére hívjuk fel a figyelmet. A libapásztorlány című német mesefilmben Elizabeth kalandjait ismerhetjük meg. Egy ruhacsere nyomán a hercegkisasszony libapásztorlányként tengődik, de az igaz szerelem elűz minden bajt (M2 15:15). Másnap ugyanebben az időpontban az örökzöld Hófehérke mesejátékot nézheti meg az ifjabb nemzedék (M2).

Alibap--sztorl--ny

A libapásztorlány

Az esti főprogramban egy szuperprodukció, a Spartacus látható. A sztárokat felvonultató mozi főszereplője az egykori trák fejedelemből lett gladiátor, Spartacus (Kirk Douglas). Az általa vezetett rabszolgafelkelés felforgatta a római birodalmat, a főhős bukását intrikák, cselszövések okozták (Duna 21:05).

A Duna Televízió vasárnap délelőtt húsvétvasárnapi szentmisét közvetít Győrből, a Nagyboldogasszony Székesegyházból. A templom éppen két hete ünnepelte a Győri Könnyező Szűz Mária könnyezésének 319. évfordulóját, melynek alkalmából Stanislaw Dziwis bíboros, krakkói érsek Szent II. János Pál pápa ereklyéjét adományozta a székesegyháznak. A húsvétvasárnapi ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Dr. Pápai Lajos megyéspüspök (Duna 11:00). Ezt követően Ferenc pápa a római Szent Péter térről húsvéti üzenetét küldi a „városnak és a világnak” (M1, Duna, Duna World).

urbi_et_orbi

Ferenc pápa – Urbi et orbi

Norman Jewison filmjében a sivatagban rozoga autóbusz áll meg, amelyből egy amatőr színtársulat tagjai szállnak ki. Azért jöttek a kietlen helyre, hogy autentikus környezetben elevenítsék fel Jézus Krisztus életének utolsó napjait. Ez a hippi ideológiával átszőtt, sokat vitatott modern látványvilágú musicalfilm a hetvenes évek fiatalságának Újszövetség értelmezését tükrözi (Jézus Krisztus Szupersztár, Duna 23:00).

A világ legszebb története a megváltó életét beszéli el a film a három napkeleti bölcs betlehemi látogatásától kezdve a keresztre feszítéséig és a feltámadásig. Az 1965-ben készült látványos amerikai filmeposzban George Stevens író-rendező Jézus szerepét a svéd Max von Sydowra bízta, akinek ez volt első angol nyelvű szerepe. Mellette a korszak kosztümös szuperprodukciói között is ritkaságszámba menő sztárszereposztást láthatunk: Charlton Heston, José Ferrer, Telly Savalas nevét olvashatjuk a listán (M3 23:40).

Minden kedves nézőnek és hallgatónak áldott ünnepeket kívánunk!

Kérem ossza meg ismerőseivel: