A közösség mint megtartó erő

Kreativitásverseny középiskolásoknak

Felhívás szociológiai kreativitásversenyre 
középiskolásoknak 

Tudod-e, hogy:

  • szociológia egyik központi témája a bizalom?
  • a társadalmi tőke átfogó fogalma a civil szervezetekben és a közösségi tevékenységekben való részvételt, az önkéntességet, a személyközi és az intézményekbe vetett bizalmat írja le?
  • a boldogságszint rendszerint megnövekedik olyankor, amikor az egyénnek lehetősége van arra, hogy hozzá közel álló emberekkel megbeszélhesse a problémáit?
  • az önkéntesség megnöveli az élettel való elégedettséget, csökkenti a depressziót és általában véve jobb mentális egészségi állapottal jár együtt?
  • a vallásnak kétszeres megtartó ereje van: amellett, hogy a vallásgyakorlás türelemmel, reménnyel ruházza fel az egyént, a gyülekezetbe járó emberekkel való szoros kapcsolatok kézzelfoghatóvá teszik a vallást, előmozdítják a társadalmi integrációt, lehetőséget teremtenek a problémák és az örömök megosztására, megbeszélésére?

A fenti felvetésekből kiindulva vetélkedőnk célja, hogy számba vegye azokat a pozitív közösségi kezdeményezéseket, amelyekben a tinédzserek aktív szerepet töltenek be. Ebből kiindulva arra buzdítunk benneteket, hogy számoljatok be olyan vallási vagy más típusú (pl. sport, művészeti, környezetvédelmi, hagyományőrzési) közösségi kezdeményezésekről, amelyekben ti magatok is részt vesztek, és amelyeknek aktív tagjaiként elmondhatjátok, hogy életetek gazdagabbá, érdekesebbé, színesebbé vált. A beszámolókban tehát ki kell térni arra is, hogy hogyan váltatok gazdagabbá azáltal, hogy részt vettetek ezekben a közösségi szervezetekben, tevékenységekben.

Szekciók

A vetélkedőre az alábbi három szekcióban várjuk a pályaműveket a közösségi és vallási szervezetekben folytatott tevékenységekről, önkéntességi formákról:

  • Vizuális esszé: 3-4 gépelt oldalas, fotókkal illusztrált beszámoló;
  • Fotóriport: néhány fotóból álló sorozat, rövid magyarázatokkal ellátva;
  • Kisfilm: néhány perces, amatőr jellegű, zenével, hanganyaggal illusztrálható munka.

Pályázók köre

A vetélkedőre középiskolások (IX-XII. osztályosok) pályázhatnak, egyénileg vagy csoportosan (legtöbb négyfős csoport). Egy adott személy, illetve csoport több pályaművel is részt vehet a vetélkedőn.

Díjak

A legjobb alkotásokat értékes jutalmakban részesítjük, és kiállítjuk az Iskola Másként héten a csíkszeredai Sapientia Egyetem kiállítóterében.

Határidő és elérhetőség

A pályázatokat 2015. március 30-ig kell elküldeni az alábbi email-címre:kreativitasverseny@gmail.com

Kérem ossza meg ismerőseivel: