A Kürücök völgyeiben él a kritikusan veszélyeztetett narancslepke

Vetítéssel és terepszemlével összekötött előadást tartott Vizauer T. Csaba biológus

A Salamon Ernő Gimnázium vezetőjének, Lakatos Mihály igazgató meghívásának tett eleget Vizauer T. Csaba szabadúszó biológus, ökológus, az európai nappali lepkék szakértője, amikor június 11-én kedden a gimnázium diákjainak tartott felvilágosító előadást az EU-ban kritikusan veszélyeztetett narancslepkéről (Colias myrmidone). Más szakemberek is jelen voltak a 10 órakor kezdődött felvilágosítón: Csergő Ottó és Crisan Hunor-Flaviu, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségtől, valamint Sándor Lehel Csaba, a Tarisznyás Márton Múzeum konzervátora, aki preparált narancslepkéket hozott gyűjteményéből a bemutatóra.

DSC_0018

A baloldaliak a narancslepkék, összetéveszthetők más kéneslepkékkel (jobboldal)

Vizauer T. Csaba egy rövid bemutatkozás után elmondta a hallgatóságának, hogy miért olyan értékes a nálunk fellelhető lepkefaj. Bemutatta a narancslepke életciklusát, azt is, hogy mikén tűnt el több európai országból és ennek valószínűsíthető okairól is beszélt. Felvázolta a tájhasználat szerepét, hogy mit kellene tenni ahhoz, hogy megőrizzük a fajfenntartáshoz szükséges élőhelyet, valamint a szaporodásához létfontosságú tápnövényt, a zanótot. Az előadás befejezéseként a résztvevők ismertető füzetecskét kaptak, így az elhangzottakat írott és nyomtatott formában is megőrizhették.

DSC_0009

Előadás közben

Az előadás után Lakatos Mihály igazgató és a meghívott előadó, Vizauer T. Csaba, a diákokkal együtt, a szerencsében bízva, terepszemlére indult a gyergyószentmiklósi Kürücök völgyébe, hogy  megnézzék a mára már városunk „kis aranyrögének” számító narancslepkét. Sajnos a kedvezőtlen időjárás miatt nem sikerült megtalálni a hírességeket, de a diákok megismerhették tápnövényüket, a zanótot, és láthatták azokat a helyeket, ahol naposabb időben nagy eséllyel megpillanthatók a lepkék. Egy kicsit elázva, de élményekkel telve, vidámsággal, jókedvvel zárult a kirándulás.


Kis képriport:

DSC_0002

Igazgató úr felvezeti az előadást

DSC_0006

Vizauer T. Csaba belekezd mondandójába

DSC_0011

A hallgatóság egy része

DSC_0012

Egyre érdekesebb

DSC_0013

Indul a kivetítés

Néhány érdekes adat:

DSC_0014

DSC_0015

DSC_0017

DSC_0020

Csergő Ottó is elmondja meglátásait

DSC_0021

A hallgatóság között szusszanásnyi időre

DSC_0022

Útban a Kürücökre

DSC_0023

Nem maradt szárazon láb a vizes fűben

DSC_0026

A helyszínen is van mit magyarázni

DSC_0031

…és van, akinek az igazgató mossa le a sárba ragadt cipőjét.


Fotók: Ábrahám Imre


Kisfilm a narancslepkéről (a 8-ik perctől):

https://nava.hu/id/1977340/?fbclid=IwAR2316GdoiWWWGzDoserqDstod-Np3jghhX1SGz2lazfNKuF5E-c6dVjZ64

Kérem ossza meg ismerőseivel: